Све муке човека са два матична броја

Закон о увођењу јединственог матичног броја грађана у СФРЈ донет је 1976. према месту рођења, а за грађане рођене пре те године према месту боравка. Тада није било рачунара, због чега је долазило до дуплирања бројева. Због тих грешака, неки грађани и чланови њихових породица још се суочавају с административним проблемима.

Мирослав Марковић из Дражиновића јединствени је житељ пожешке општине који има два јединствена матична броја: један у матичним књигама, а други у личној карти.

"Кажу ми да, с обзиром на габарите и килажу, овакав човек вреди за два матична броја. Међутим, тај проблем постоји тридесетак и нешто година", прича Мирослав Марковић.

Милена Марковић потврђује да јој супруг вреди за двојицу, као и да су његова два матична броја велики проблем због чега је, на пример, њихова ћерка Милица примила вакцину с три месеца закашњења.

"Проблематично је највише због ћерке, јер вакцина је требало већ да се да, па се то мало одужило због тога", каже Милена Марковић.

Мирослав има и троје деце из првог брака, која у документима немају исти очев матични број.

"Ако ми задрже матични број који је у мом изводу, у матичној служби, онда ћу морати да мењам негде око двадесет два три документа, што за децу што за себе", наводи Мирослав Марковић.

Када је 1976. уведен јединствени матични број Мирослав је, као важећи званични документ, имао војну легитимацију. Почетком осамдесетих био је на служби у Македонији, кратко у Кичеву, а потом дуже у Прилепу.

"Ја нисам могао да пратим, радећи, односно кад сам премештен са службом у Прилеп, тад сам први пут и извадио личну карту, а у Кичеву сам био само пријављен са боравком", додаје Мирослав.

Тако је у матичне књиге у Кичеву уведен под једним бројем, а у Прилепу је у личној карти добио други број. У матичној служби у Пожеги кажу да је Мирослав јединствени случај у тој општини, али не и у Србији.

"Дешавало се раније да се лицима, која су радила у иностранству или војна лица, одређују дупли матични бројева, али то је некад, сада не постоји та могућност", истиче Маја Мићовић из Матичне службе Општине Пожега.

Матична служба не додељује број, али може да исправи грешку, и то по упутству МУП-а. Мирослав Марковић се нада да ће бити усвојена његова молба да му јединствени матични број буде онај из личне карте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару