Вулин: Спреман новац за исплату надокнаде војним пензионерима

Војним пензионерима који су од 2008. године добијали мање новца него што им припада држава нуди вансудско поравнање и једнократну исплату дуга од 300 хиљада динара. За ту опцију се до сада пријавило 22 хиљаде војних пензионера, рекао је за РТС министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Војни пензионери имају рок до 10. децембра да поднесу захтев за вансудско поравнање и исплату дуга. Надокнада у просеку износи 305 хиљада динара и биће исплаћена у једној рати рекао је Вулин, гостујући у Дневнику РТС-а. 

"Преко 22 хиљаде пензионера и њихових наследника се до сада пријавило за вансудско поравнање. Они који се одлуче да иду на суд морају да рачунају на нове трошкове и време до окончања спора. Треба имати у виду и да је дуг настао 1. јануара 2008. године а судови пресуде доносе за период до три године због застаревања док ми исплаћујемо све", рекао је Вулин.

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије Уставном суду је поднело Иницијативу за оцену уставности закључка Владе.

"Шта год да Уставни суд донесе ми ћемо поштовати. Међутим, без обзира за шта се војни пензиопнери одлуче од 5. децембра им леже повећање од 6,5 одсто", рекао је министар.

На питање о избегличкој кризи, Вулин је рекао да се прилив избеглица смањио од када Македонија не пропушта економске мигранте на своју територију.

Међутим, како каже министар, то не значи да ће се обуставити припреме за зиму и рад на адаптацији привремених објеката за прихват. 

"Број избеглица на границама се нешто смањио због лошијех времена и мера ЕУ ипак он и даље износи у просеку 4000 оних који дневно уђу у нашу земљу. Зббог тога се интезивно ради на капацитетима за смештај људи у зимском периоду а ти објекти ће, по окончању мигрантске кризе, свакако остати нама на коришћење", навео је Вулин.

Када је реч о буџету министарства за следећу годину министар за рад каже да ће он и у следећој години бити штедљив и износи 140 милијарде динара, али да све уштеде неће ићи на уштрб корисника социјалних давања.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару