Дечјим лекарима неопходан рад са страним стручњацима

У недељи када је обележена годишњица рада Буџетског фонда за лечење деце у иностранству, испуњен је још један циљ. О трошку тог фонда, у Србији је јуче и данас боравио један од најпризнатијих дечјих абдоминалних хирурга. Оперисао је двоје деце, али је то била и прилика да наши лекари учествују у интервенцијама које до сада нису радили.

За малишана старог тек годину и по дана и наши лекари, али и стручњак из Енглеске који је дошао да би га оперисао, кажу да је право мало чудо. Овом малом дечаку, али великом борцу, сви органи који би требало да су у стомаку, били су са спољне стране.

"Мислим да је у свету тек неколико деце рођене са органима ван стомака преживело. Обрадовао сам се видевши како су ваши лекари бринули о њему и како су га одржали у животу. Да бисмо помогли, било је неопходно да употребимо специјалне биоматеријале и хируршке технике", каже професор Амулија Саксена из Дечје болнице у Енглеској.

Професор Саксена је јуче провео цео дан у сали и оперисао и једног трогодишњака. Николина мајка нестрпљиво чека да њен син, који од рођења има проблем са дебелим цревом, а прву операцију имао још са 15 дана, буде пуштен са интензивне неге.

"Имао је пуно проблема, задовољни смо, ово је пета операција, има проблем са дебелим цревом, али је борац... Биће све добро...", каже мајка Сања Головић.

Британски стручњак каже да је случај овог дечака такође редак.

"Применио сам технику коју сам први пут представио пре шест година, а јуче су имали прилику да је виде и ваши лекари", рекао је Саксена.

Значај доласка страних стручњака у Србију је немерљив, јер се тако помаже пацијентима, али и улаже у усавршавање наших лекара. У сали су били и хирурзи из Ниша и Македоније.

"Он може да нам пренесе своје искуство које је огромно на пољу дечје хирургихје, поготово на пољу рада са скупим вештачким материјалима, који су уграђени, које је он донирао, молио је да донирају. Нисмо се срели ни са тим материјалима, а и пацијентима - јако ретко. Мени је ово друго дете за 30 година каријере", говори професорка Марија Лукач, начелница Неонаталне хирургије на Дечјој клиници у Тиршовој.

Професор доктор Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој, каже да се одувек ставља акценат на то да страни стручњаци долазе код нас.

"Професор је дошао и урадио две операције, то је њему био и професионални изазов", рекао је Радојичић.

Првог малог борца из ове приче очекују још две операције, а другог још једна интервенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару