Међународни дан волонтера

Поводом обележавања Међународног дана волонтера, министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да волонтери доприносе да Србија буде боље и лепше место за живот и да ће се то министарство трудити да и наредних година повећава средства за подршку волонтерских кампова за младе.

Честитајући Дан волонтера, Удовичић је рекао да је Министарство омладине и спорта ове године са три пута више средстава подржало волонтерство у Србији и да је кроз програм за волонтере прошло 400 младих људи, од чега је више од половине било из иностранства.

Удовичић је у београдском хотелу "Србија" рекао да ће се то министарство трудити да у наредним годинама са више средстава подржи учешће младих у волонтерским камповима.

Министар је истакао да су волонтери имали веома важну улогу у помоћи становништву током великих поплава прошле године, када је Србија показала да може да се уједини када је најтеже и помогне.

"Волонтеризам није на прави начин награђен, али Влада Србије је свесна његовог великог значаја и већ се ради на промени Закона о волонтирању", рекао је Удовичић захваливши волонтерима на свему што су до сада урадили.

Изразио је очекивање да ће и у наредном периоду бити волонтера који ће наставити да стварају, како каже, квалитетнију и бољу Србију.

Министарство омладине и спорта обележава Међународни дан волонтера од 2010. када је и започет програм "Млади су закон".

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано је рекла да Међународни дан волонтирања слави 30. рођендан, с обизром на то да се обележава од 1985. године и да Србија подржава дух волонтерства.

Рекла је да је генерални секретар УН Бан Кимун истакао да је волонтерство фундаментална вредност која произилази из посвећености друштвеном ангажману и осећају за солидарност.

Солорано је рекла да се волонтерима баве две агенције у оквиру УН и истакла да су волонтери пуно помогли током поплава у Србији, као и сада у мигрантској кризи.

Представница Младих истрaживача Србије Тања Петровић је рекла да је та организација ове године организовала 36 међународних волонтерских кампова у Србији са више од 17.000 сати ангажмана, као и да су у свету реализовали 23.000 радних сати.

Додала је да је Министарство омладине и спорта препознало вишегодишњи ангажман Младих истраживача Србије.

Волонтерка Маша Мишић каже да су људи долазили вероватно поучени неким својим искуством и на тај начин су послали једну хуману слику, другачију слику о нашем народу, менталитету и спремности да помогнемо у свету.  

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је приликом посете Центру за заштиту одојчади, деце и омладине најавио да би током следеће године требало да буде промењен Закон о волонтирању, у циљу побољшања положаја волонтера.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару