Медицинска опрема за Дом здравља у Обреновцу од Јапана

Влада Јапана донирала је Дому здравља у Обреновцу медицинску опрему за физикалну терапију и дијализу, као и машине за прање и сушење веша.

Донацију, вредну 70.000 евра, директору Дома здравља Бојану Пешићу уручили су заменик министра спољних послова Јапана Јођи Муто и јапански амбасадор Ђуићи Тахакара, а томе су присиствовали државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и председник општине Мирослав Чучковић.

Пешић је заменику шефа јапанске дипломатије уручио Захвалницу за помоћ у обнови Обреновца, изразивши наду да ће га она увек подсећати да постоји "мали Дом здравља у Србији који је захвалан на јапанској помоћи".

Муто је, након обиласка установе, рекао новинарима да га радује што је Јапан донирао опрему захваљујући којој ће грађани моћи да обаве све потребне прегледе у Дому здравља.

Изразивши саучешће породицама које су изгубиле ближње током поплава, Муто је подсетио да је Влада Јапана, поред Дома здравља, прузила помоћ и у обнови вртића и геронтолошког центра.

Он је додао да су се народи Србије и Јапана увек помагали у у тешким тренуцима, те да је српски народ пржзио велику материјалну и моралну помоћ Јапану, након тамошњег земљотреса 2011.

"Тај гест никада нисмо заборавили и још једном вам се најдубље захваљујем. Искрено се надам да ће се наше пријатељство, засновано на поверењу и сарадњи, развијати још дуго година", поручио је заменик јапанског министра спољних послова.

Векић је оценио да је донација медицинске опреме још један хуман гест Јапана.
Он се захвалио влади Јапана на свим досадашњим гестовима, који су се односили на хуманитарну, развојну и техничку помоћ.

Векић је додао да је Јапан 2011. године донирао мамографе за 38 здравствених установа, као и да су српски радиолози већ боравили у Јапану на едукацији на пољу скринига карцинома.

"Између Србије и Јапана развила се лепа сарадња на пољу здравства и хвала вам на свему до сада учињеном" рекао је Векић.

Велику захвалност за опрему изразио је и дирктор Дома здравља,који је рекао да ће се запослени потрудити да на.најбољи начин искоисте све што су добили, јер нема другог начина да се захвале донаторима.

"Хвала вам на свему што се до сад учинили за нас, а ми ћемо радити најбоље што умемо да обезбедимо најбољу здравствену заштиту Обреновчана", рекао је Пешић.

Чучковић је истакао да се данас сви налазимо у потпуно новом граду, за који је постојао страх пре годину дана да ли ће уопште постојати.

Он је указао да су три најугроженије групе становништа у Обреновцу била деца, најстарији и болеси суграђани, а да је Јапан својим донацијама вртићу, геронтолошком центру и сада Дому здравља, помогао управо најугроженијима.

"Ваша донација је омогућила да Обреновчани имају здравствену заштиту и да она буде на новоу других градова у Србији", рекао је Чучковић и додао да су амабасадор Јапана и његови сарадници долазили неколико десетина пута у Обреновац, када новинари нису били ту "без жеље за публицитетом, а са жељом да помогну".

Иначе, Јапан је, укључујући ову донацију, кроз пројекте за основне потребе становништа (ПОПОС) у Србији од 1999. године издвојио око 11 милиона евра.

Укупан износ јапанске помоћи до сада већи је од 490 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару