Неколико беба пребачено из Бањалуке у Београд

Неколико новорођенчади, рођених превремено, транспортовано је из Бањалуке у Београд због нечистоће у апаратима за дисање у бањалучкој Универзитетској болници – Клиничком центру, која нема новца за одржавање апарата, објавили су бањалучки медији.

У апаратима, који се користе као замена за плућа код превремено рођене деце, пронађено је уље непознатог порекла, наводе медији.

Због тога је одржан хитан састанак руководства Клиничког центра на којем је одлучено да се бебе, које тренутно користе те апарате, упуте у Београд.

У здравствене установе у Београду упутиће се и труднице код којих се очекује превремени порођај.

Није познато колико дуго је уље присутно у систему ваздуха и да ли су превремено рођена деца удисала уље.

На апаратима за дисање у бањалучком Клиничком центру свакодневно је између четворо до седморо новорођенчади.

Из Клиничког центра Бањалука потврдили су да је дошло до промене квалитета ваздуха у респираторним апаратима.

"Испитивањем квалитета компримованог ваздуха утврдили смо да је 3. децембра дошло до промене квалитета ваздуха у систему за производњу и дистрибуцију компримованог ваздуха, који се користи у збрињавању витално угрожених пацијената", саопштено је из бањалучког Клиничког центра.

Додаје се да је Клинички центар "предузео све потребне мере како би наведени квар био отклоњен", додавши да су сви овлашћени сервисери на лицу места и врше сервисирање медицинских уређаја за збрињавање витално угрожених пацијената.

У саопштењу се даље наводи да се гарантује безбедност свих витално угрожених пацијената, јер се у овом тренутку користе само потпуно сигурни извори компримованог ваздуха из боца и апарате за које овлаштени сервисер утврди потпуну исправност.

"Паралелно са овим активностима радимо на репарацији и замени свих постројења за производњу и проток компримованог ваздуха, која ће бити у потпуности оспособљена за будуће кориштење", навели су у саопштењу.

Респираторе за плућа у Клиничком центру углавном се користе на Клиници за дечје болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару