Бач, векови сачувани у центру варошице

Некада је општина Бач била важан административни центар где су се укрштали трговачки путеви истока и запада. Стари списи сведоче да Бечеј, Апатин, Сомбор и Суботица заједно нису имали становника колико је имао Бач. Вековима касније, слика је другачија. О некада великом значају овог дела Војводине данас само сведоче споменици културе. Фрањевачки самостан, Бачка тврђава и турско купатило.

У Бачу сада живи свега 14.000 становника, припадника скоро 17 различитих националности.

Општина спада међу неразвијене, а у последњих двадесет година из места се иселило око 4.000 становника.

Председник општине Бач Драган Сташевић указује да постоје људи који су имали могућност да добију мађарски, хрватски или словачки пасош.

"С друге стране, постоје привредни центри какав је Нови Сад, који на неки начин 'усисавају' наше младе", каже Сташевић.

Време које се мери вековима сачувано је у самом центру варошице, у којој се налази Фрањевачки самостан, па локална самоуправа у њему види велики туристички потенцијал.

"Самим тим што имамо овако културно наслеђе даје нам у обавезу и приоритет да туризам постане једна од главних привредних грана у општини Бач", истиче директор Туристичке организације општине Бач Дарко Војновић.

Кроз векове црква посвећена Светој Марији мењала је власнике, изглед и намену.

На њеним зидовима чита се како су се смењивали историјски догађаји.

За обнову Фрањевачког самостана, који је на прелиминарној листи Унеска, Европска унија издвојила је 890.000 евра. Пројекти завршени, средства опредељења, али реконструкција не почиње.

"Сада треба да се верификује избор извођача, надзорног органа и тог тренутка када се то деси и када се веже уговор, почиње да тече тај рок од седамнаест месеци", каже Славица Вујовић из покрајинског Завода за заштиту споменика.

У самостану незадовољни, кажу због раније лошег искуства са покрајинским Заводом за заштиту споменика културе.

"Завод се понаша као да су они власници, а ми фрањевци као да смо овде неугодни станари. Ми желимо у самостану знати шта ће се радити, с којим материјалима, ко ће радити", каже фра Јосиф Шпегар, који је у служби Фрањевачког манастира.

Када ће овај самостан бити реконструисан и отворен за јавност сада је неизвесно, мада се локална самоуправа нада да ће и 43 километара обале Дунава успети да ставе у функцију туризма и тако доведу посетиоце у град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару