УПС пита РЕМ: Зашто нема казни за противзаконито емитовање реклама

Унија послодаваца Србије захтева од Регулаторног тела за електронске медије да саопшти зашто не санкционише операторе у чијим мрежама се реемитују прекогранични канали, а на којима се противзаконито емитују домаће рекламе.

"Због тога што није санкционисао операторе, континуирано се наноси штета буџету Србије, а домаћи емитери који имају дозволе РЕМ-а налазе се у подредјеном положају и многи су пред гашењем", навела је унија у саопштењу.

Поводом јучерашњих тврдњи председника Савета РЕМ-a Горана Караџића, сектор информисања УПС захтевао је да се огласи и сам Савет и саопшти зашто РЕМ, који врши надзор над радом оператора, упорно крши Закон што је Европска Комисија потвдила у последњем извештају од 10. новембра 2015.године и тражила од Владе Србије да се уреди ова област.

"Уколико се РЕМ и овог пута оглуши о наше легитимне захтеве и захтеве Европске комисије, Сектор информисања УПС ће покренути иницијативу у Скупштини Србије, која бира чланове Савета регулатора, да се позову на одговорност или смене садашњи чланови Савета РЕМ-а", додала је унија.

Они су навели да су након јучерашње емисије "Да, можда, не" у којој је гостовао председник Савета РЕМ-а Караџић реаговали емитери који су чланови Сектора информисања УПС који су оценили да су изнете нетачне тврдње по којима РЕМ не крши Закон о електорнским медијима и Конвенцију о прекограничној телевизији.

Како су додали, на питање да ли у Закону пише да су ти канали дужни да свој програм реемитују изворно, да не могу ништа да промене, да не могу накнадно да убацују, прилоге, огласе и српске рекламе, Караџић је рекао да ти канали програме производе у земљама у окружењу и земљама ЕУ и као такви добили су дозволе за подручје Србије.

Унија послодаваца Србије оценила је да се на тај начин легализује сива економија јер је омогућено да се агенције које продају рекламни простор на прекограничним каналима баве законом забрањеном делатношћу, јер емитују рекламе на прекограничним каналима, а то је забрањено Законом о електонским медијима и Конвецијом о прекограничној телевизији.

Агенције могу да продају рекламни простор, али телевизијама које имају дозволу у Србији.

"РЕМ је упорно гнорисао све наше захтеве и наставио да крши Закон иако га Европска конвенција о прекограничној телевизији и Закон о електронским медијима на то обавезују, што је Караџић потврдио у емисији на РТС-у", оценили су из уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару