Мијатовићева одговара на критике Лаврова и Вучића

Специјални представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић наводи да су критике премијера Србије Александра Вучића и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова на њен рад неосноване.

"Увек сам отворена за критику и дискусију о свом раду, али не могу да прихватим лажне оптужбе и обмањивање јавности о раду моје Институције", навела је Мијатовићева у саопштењу достављеном медијима који прате 22. Министарски савет ОЕБС.

Све њене интервенције, како је навела, засноване су на чињеницама што "није случај са изјавом Лаврова која је заснована на нетачним информацијама".

Мијатовићева је поручила да је једини међународни званичник који је реаговао на убиство руских новинара у Украјини.

Према њеним речима, разочаравајуће је што је Србија, као председавајућа ОЕБС-у, напада Институцију ОЕБС.

Позвала је све власти у свим земљама чланицама ОЕБС-а, укључујући и Србију и Русију, да се придржавају преузетих обавеза када је реч о слоодама медија и поштују мандат представника ОЕБС-а за слободу медија.

Раније данас, Мијатовићева је у поруци на Твитеру, упућеној руском министру и српском премијеру, написала да "Вучић и Лавров не могу и неће зуставити критике и слободне гласове у нашим друштвима и другде нападајући представника ОЕБС-а за слободу медија".

Лавров и Вучић критиковали су у Београду рад ОЕБС-ове канцеларије за слободу медија оценивши да је та институција политизована.

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора, Лавров је рекао да би у раду те институције требало успоставити јасне стандарде, али да то неким земљама не одговара зато што им је "удобније да имају аморфне структуре које су подложне манипулацији".

Вучић је рекао да је "први велики оркестрирани напад неистинама на Владу Србије и од стране Дуње Мијатовић" уследио након прошлогодишњих поплава у Србији, али да је касније "схватио да то са истином, пеавдом и чињеницама нема везе".

Додао је да је навикао на ударце, сваки пут кад покуша да води суверену политику земље.

Лавров је рекао и да представница за слободу медија Дуња Мијатовић није реаговала на случај хапшења два турска новинара који су ухапшени само због тога што су објавили информације које су имали и додао да таквих случајева има још.

Мијатовићева је у другој поруци на Твитеру навела да изјава Лаврова није истинита и да је ОЕБС реаговао поводом стања слободе медија у Украјини.

"Уместо решавања претњи и напада на новинаре нападају се међународне институције", навела је Дуња Мијатовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару