Међународни дан особа са инвалидитетом

У Скупштини Србије данас је обележен Светски дан особа са инвалидитетом, а том приликом је поручено да ће Поглавље 23, које се у најширем могућем смислу бави људским правима, па самим тим и правима мањинских и рањивих група, бити отворено на пролеће.

Светски дан особа са инвалидитетом је обележен заједничком седницом скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Подсећајући да ће за неколико дана бити отворена прва преговарачка поглавља, директорка владине Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић саопштила је да ће у наредном периоду фокус бити на Поглављу 23, а које ће, како се нада, бити отворено на пролеће.

То поглавље се, објаснила је, између осталог бави у најширем смислу питањем поштовања основних људских права, где се подразумевају људска права у најширем смислу, па и мањинска и права рањивих група у које спадају особе са инвалидитетом.

Поглавље 23 се, додала је, бави и питањем усклађивања законодавног оквира и његове примене у области спречавања било каквих облика дискриминације.

"Наш законодавни оквир је у том смислу веома добар", рекла је Миленковићева, додајући да је у том смислу битно и Поглавље 19, које се бави социјалном политиком и запошљавањем.

То поглавље се, према њеним речима, налази у фази припреме за отварање, па ће у наредном периоду бити јасније у ком периоду ће бити отворен и да ли ће бити одређених мерила за његово отварање.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић изјавио је да је у претходном периоду урађено доста на побољшању законодавног оквира у заштити особа са инвалидитетом. Најавио је да ће у скупштинску процедуру ускоро стићи допуне Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, које ће омогућити потписивање факсимилом особа са инвалидитетом чији их инвалидитет спречава са се потписују.

Такође, најавио је и рад на изради нове стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом, будући да актуелној истиче рок на крају године.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић најавио је да ће за месец дана у скупштинску процедуру стићи и Предлог закона о социјалном предузетништву, који за циљ има да се све друштвене групе развијају на једнак и квалитетан начин.

Мото овогодишњег обележавања Светског дан особа са инвалидитетом је, како је поручио, инклузија, приступачност и оснаживање. Међународни дан особа са инвалидитетом одржава се под слоганом "За живот без баријера", а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствоваће централној манифестацији.

Како је наведено у саопштењу, манифестацију по десети пут, под покровитељством Министарства за рад, организује удружење "Хенди центар Колосеум" из Београда.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару