"Мањи порез на имовину за велики број Београђана"

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је мањи порез на имовину за велики број грађана, па ће тако домаћинства која имају старије објекте плаћати нижи износ пореза за ову годину.

Како је саопштила Градска управа, на седници Градског већа измењене су одлуке које се односе на одређивање зона за утврђивање пореза на имовину и стопе амортизације, а којим се снижава стопа пореза за одређен број грађана.

Мали је рекао да је Град том одлуком покушао да олакша плаћање пореза на имовину великом броју грађана, а сходно ограничењима које поставља Закон о порезу на имовину.

"Донели смо одлуку да се стопа амортизације повећа са 0,8 на један одсто, што значи да ће домаћинства која имају старије објекте плаћати мањи износ пореза за 2015. годину", рекао је Мали.

Такође, додао је, биће измењене поједине зона града за које су надлежни уочили да нису логичне, а то су зоне за делове Сурчина, Чукарице, Новог Београда...

Наредне године се, додао је, очекују измене Закона о порезу на имовину које ће вероватно променити методологију обрачуна пореза, што је системско и дугорочно решење.

"Не чекајући ту одлуку, желимо да изађемо у сусрет грађанима који су приметили нелогичности у својим обрачунима и да им олакшамо", рекао је Мали.

Након што је Радна група за зонирање размотрила примедбе и сугестије грађана, извршена је анализа постојећег зонирања, након чега су предложене измене граница зона у појединим деловима града.

Изменом Одлуке о висини стопе амортизације, повећана је годишња стопа амортизације са 0,8 на један одсто, колико може максимално износити по закону за физичка лица.

Максимално укупно умањење пореске основице по основу амортизације остаје 40 одсто, колико је и прописано Законом о порезима на имовину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару