Корице не чине књигу

Данашњи млади читају више него икада, али је питање шта читају. Већином су то блогови, твитови, постови и други интернет садржаји за које би се могло рећи да су слабог квалитета. Стручњаци су подељени. Неки мисле да је боље да читају било шта, други да је такво читање бесмислица.

По броју пратилаца – бестселер на интернету. По броју девојчица у реду - "Life And Style" Зоране Јовановић је бестселер на сајму књига. Како га читају старији?

"То што је та особа, у овом случају одређена блогерка, ставила неке садржаје између две корице, то не значи да је она објавила књигу, иако ми то зовемо књигом, нити то значи да су ти млади ишли не би ли купили књигу. Они су ишли да виде свог идола", каже главни и одговорни уредник издавачке куће "Клио" Зоран Хамовић.

А данашњи идоли нису што су некада били. Зоран Хамовић одрастао је уз приче са дивљег запада Карла Маја – будиле су машту и креативност. Шта запажа у штиву које бирају данашња деца?

"Оно што бих додао је да је једна оваква врста књига у приличној мери и опасна, јер сви кад су мали воле брже да расту, да брже старе и да дођу до неких ствари у свом животу много брже, много раније", рекао је Хамовић.

Одрастање уз блогове, Јутјуб и друштвене мреже има и позитивних страна – млади читају више него икада.

"То што читају је добро генерално, па макар читали и блогове, јер то значи да они имају потребу за критичким промишљањем света који их окружује. А, с друге стране, говори о њиховој потреби за слободом и ту потребу не треба сузбити, треба је контролисати и неговати", каже социолог Далибор Петровић.

Шта значи контрола? 

"Ту је, пре свега, важна улога школе, улога родитеља. Они треба деци да укажу на добре и квалитетне књиге, затим њихови наставници и, на крају, ту су и медији који треба да промовишу квалитетне књиге, ауторе, добре садржаје у свим областима културе", рекла је културолошкиња Маја Вукадиновић.

На блоговима нема само скупих торби и високих потпетица, а на Јутјуб каналима не приказују се само упутства за шминкање. Младима се, у виртуелном свету нуди и много корисног садржаја – на њега само треба кликнути.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару