Отворен нови студентски дом у Новом Саду

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић у новосадском насељу "Телеп" отворили нови студентски дом "Колегијум Европа" чију су изградњу финансирале Мађарска и покрајинска влада, а земљиште на коме је изграђен дала је Римокатоличка бискупија Бачка.

Новоотворени дом примиће око 350 студената који студирају на неком од факултета Универзитета у Новом Саду, а који су основно или средње образовање стекли на мађарском језику, а у њему ће бити смештени и српски студенти из Мађарске.

Пастор је рекао да је сигуран да је студентски дом капиталан пројекат, али не у габаритном смислу, него пре свега због своје намене.

"Студентски дом 'Колегијум Европа' је шанса да се образује и изроди нова генерација интелектуалаца који своју садашњост и будућност виде у овој држави", рекао је Пастор.

Пајтић је рекао да је студентски дом који је данас отворен један од четири нова студентска дома које је изградила Покрајинска влада у претходних неколико година и да су до тада постојећи домови реконструисани.

"Можемо слободно да кажемо да око четири хиљаде студената Универзитета у Новом Саду, који живе у домовима, живе у условима који су чак бољи него у развијеним земљама Европске уније", рекао је Пајтић.

По Пајтићевим речима тако добри услови омогућиће да млади људи дођу да се образују у Нови Сад, а не да иду у иностранство, и, како је истакао, да остану у овој земљи након што заврше студије.

Најавио је да ће у току овог месеца бити завршена реконструкција "Текелијанума", средишта културног и образовног живота Срба у Мађарској што је, како је рекао, још један важан догађај за српску националну заједницу у Будимпешти.

Поред представника Скупштине АПВ и покрајинске владе, отварању су присуствовали и републички и покрајински посланици, представници Националног савета мађарске националне мањине, представници Фондације "Европа" Нови Сад и представници Савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару