Деца против рака, борба за једнак приступ лечењу

На Светски дан детета, упозоравајућа статистика: у свету, на свака три минута, од рака умре једно дете. У Србији, сваке године, битку с раком изгуби најмање педесеторо деце. На дан када је Генерална скупштина Уједињених нација установила Дан детета, стиже порука из Европског парламента у Бриселу - свако дете има право на једнак приступ лечењу.

У свету, сваке године од малигних тумора оболи до 250 хиљада деце. Иако је, уз савремену терапију и благовремено постављену дијагнозу већина малигнитета излечива, и даље око 96 хиљада деце годишње умре од тих болести. Како поправити суморну статистику, разговарало се и у Европском парламенту.

Ситуацију у Србији представила је Ирина Бан која две деценије, односно од када је њен син победио леукемију, води Удружење родитеља деце оболеле од рака "Звончица". А проблеми су многобројни.

"Недоступност свих лекова, немогућност дијагностичких процедура, листа проблема је доста велика. Представљам родитеље не само из Србије имамо увид у то да су наша деца дискриминисана, јер је 20 одсто мање преживљавање од рака у односу на децу из развијених европских земаља", каже Ирина Бан.

Члан Европског парламента Алојз Петерле представља групу парламентараца који се боре против рака.

"Радимо већ 10 година, помажемо где можемо, не само у законодавству већ и другим мерама. Борба иде, али је рак бржи од нас, за сада", истиче Петерле.

Изузимајући изненадне смрти, малигне болести су водећи разлог умирања деце и адолесцената. Притом, постоје неједнакости у лечењу болести од земље до земље.

Професор Жил Васал из Европског друштва педијатријске онкологије каже да је та организација направила Стратегију за борбу против рака у наредних десет година.

"Заједно морамо да радимо на томе да што више деце буде излечено и да им, без обзира где су рођена и у којој земљи живе, буде пружена најбоља нега и помоћ, јер медицина не сме да буде лимитирана државним и политичким границама", наглашава Васал.

У Србији, деца од малигних болести лече се у шест здравствених центара - у три у Београду, и у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Најчешће малигне болести које погађају малишане у земљи су леукемија, тумори мозга и рак лимфома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару