Замрзнут штрајк у "Ибарским рудницима", постигнут договор о пласману угља

Штрајкачки одбор "Ибарских рудника" замрзао је најављени штрајк јер је постигнут споразум којим се трајно решава пласман угља из тих рудника.

Oбустава рада је била најављена јер је дошло до потпуног престанка испоруке угља у термоелектране ЕПС-а, а производња је пре два месеца потпуно прекинута чиме је 500 радника доведено у опасност да изгубе посао.

"Ибарски рудници" из Баљевца, који раде у оквиру Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) "Ресавица" су непрекидно копали угаљ више од 90 година.

Председник Главног одбора Синдиката рудника ЈП ПЕУ "Ресавица" Горан Николић је изјавио да су министар рударства и енергетике Александар Антић, директор "Ресавице" Стеван Џелатовић и представници Штрајкачког одбора и синдиката потписали споразум о трајном решењу пласмана угља из "Ибарских рудника".

Споразумом је предвиђено да ће се после завршетка тендера, а најкасније до 15. децембра, па до краја 2016. године, вршити отпрема угља са депоа "Ибарских рудника" према ТЕ "Никола Тесла" у Обреновцу од 150.000 тона.

ТЕ "Морава" Свилајнац ће због капиталног ремонта, у 2016. години преузети 40.000 тона угља, а од 2017. године најмање 80.000 тона угља из "Ибарских рудника".

Производња угља са Површинског копа Прогорелица биће редукована на 80.000 тона годишње због чега ниједан производни радник неће остати без посла, већ ће се распоредити на производњу угља и борних минерала из јама "Ибарских рудника", наводи се у споразуму.

Један од захтева рудара био је поштовање споразума из 2010. године закљученог између "Ресавице" и "Балкан голда" којим се "Ресавици" признају дотадашња истраживања и који предвиђа да се, приликом евентуалног отварања рудника, формира заједничко предузеће у коме ће углавном радити рудари "Ибарских рудника".

Данашњим споразумом је предвиђено формирање Радне групе за борне минерале коју ће чинити представници Министарства рударства и енергетике, ЈП ПЕУ "Ресавица" - Ибарски рудници, и "Балкан голд" која ће утврдити сва спорна питања и сачинити нови Споразум о сарадњи на истраживању и евентуаланој експлотацији.

Потписивањем споразума замрзавају се све планиране штрајкачке активности до почетка реализације споразума.

Синдикат радника "Ибарских рудника" је прошле седмице донео одлуку о штрајку, прво упозорења, а затим тоталној обустави рада, са захтевом да се трајно реши пласман угља из "Ибарских рудника" и поштовање споразума са "Балкан голдом".

Штрајк упозорења био је заказан за 23. новембар, а била је најављена и блокада Ибарске магистрале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару