Шабић незадовољан Нацртом закона о заштити личних података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поводом Нацрта закона о заштити података о личности сматра да се у нацрту игнорише већина у пракси уочених проблема и указује да не би допринео побољшању ситуације у области заштите података о личности, него би могао постати и извор додатних проблема.

Шабић констатује да Нацрт закона о заштити података о личности који је припремило Министарство правде и поред тога што је Акционим планом за Поглавље 23 у оквиру преговора са ЕУ утврђено да Нацрт закона треба да буде у складу са моделом који је пре више од годину дана Повереник припремио и ставио на располагање Министарству правде и Влади, то није тако.

 

Повереник указује да Нацрт закона и даље предвиђа да се пристанак на обраду података може дати само писмено, а не и конклудентном радњом (фактичким поступцима), а изјављивање пристанка конклудентном радњом показује се као незаобилазно у условима савеременог живота и употребе информационих технологија у комуникацији.

Нацрт Закона доношења Уредбе о заштити, посебно осетљивих података, с чим влада касни већ шест и по година, одлаже се за још годину дана, наведено је у саопштењу.

Нацрт Закона изношења личних података из земље регулише начин који га чини практично потпуно слободним, без контроле или одобрења. То што предвиђа одређену обавезу да се после изношења о томе обавештава Повереник, заправо је само стварање привида о постојању некакве "заштите", јер је јасно да после изношења података Повереник не може ништа да предузме да их заштити.

У саопштењу се наводи да Нацрт закона игнорише неопходну потребу усавршавања знања лица одговорних за поступање са подацима о личности и не предвиђа никакву формалну обавезу едукације.

У ситуацији у којој се свакодневно сусрећемо са драстичим примерима незнања одговорних лица које за последицу имају и изуетно тешке повреде људских права, ово је посебно несхватљиво и забрињавајуће, наводи Шабић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару