Шта ће бити са економским мигрантима?

Кроз Србију од ноћас могу само избеглице са ратних подручја, а границе су затворене за економске мигранте. Рампу за њих спустила је Македонија, у одређеним случајевима то ће радити Хрватска, док Словенија демантује да је посегла за том мером. Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић најављује могућност да се у Србију врати око хиљаду и по особа које спадају у категорију економских миграната и поручио да постоје капацитети за њихов пријем.

Балканска рута је потпуно проходна само за избеглице, не и за оне који долазе из земаља у којима нема рата. Из Прешева се даље не може са иранским пасошем.

Македонска полиција је почела да преко ноћи враћа оне који нису из Сирије, Ирака и Авганистана. Словенија је покушала да у Хрватску врати 162 мигранта који долазе из земаља које нису у рату, али је Загреб то одбио.

"Ми тај захтев нисмо прихватили, али смо обавестили колеге из Србије и Македоније да очито неће моћи да пролазе овом рутом", рекао је министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић.

Хрватска, објашњава Остојић, не пропушта оне који не могу да добију међународну заштиту.

Љубљана је, тврди, одлучила да пропушта све.

"Словенија не враћа све економске мигранте, него се сваки случај третира појединачно. Осим у случају ова 162 мигранта, све се наставља нормално", каже Шефиц Баштјан, државни секретар у Министарству спољних послова Словеније. 

Србија је, кажу њени званичници, одлучила да следи комшије.

"Морамо да заштитимо свој простор, морамо да штитимо своју земљу и зато смо применили реципрочне мере према онима за које у Хрватској и Словенији сматрају да нема места", рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Деведесет пет одсто људи, према подацима УНХЦР-а, долази из земаља у којима се воде оружани сукоби. Ако у њих не могу да се врате, они су, по међународном праву, избеглице. Док економски мигранти имају избор. Међутим, од почетка мигрантске кризе тешко је утврдити ко је одакле јер је добар део њих без докумената.

"Ови људи који раде са њима врло добро знају – веома је то различито и ликом и свим другим, огромна је разлика између неког ко долази из Еритреје, Бангладеша, Пакистанца од онога ко је у Сирији. И нико од њих то не крије. То је можда било на почетку, сада то више нико не крије", истиче комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Сада је питање шта са мигрантима који су ову одлуку дочекали у Србији или су на пола пута до свог циља.

"Ти на пола пута, знате, они ће сигурно доћи у наше прихватне центре за азил и сачекаће у наредна два или три дана политичку одлуку. Није значајан број, тај број је опадао, они су знали да ће се то десити, то неће бити више од хиљаду – хиљаду и по људи и ми смо за то спремни", рекао је Цуцић.

"Није реч о томе да се границе затварају јер то није прави приступ, већ о томе да ће неки мигранти бити враћани на границе. Важно је да осигурамо адекватну комуникацију свих држава на мигрантској рути, а пре свега држава на Западном Балкану", каже шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

На питање шта ће бити са економским мигрантима који остану у Србији, комесар за избеглице каже да ће они бити враћани у складу са споразумом о реадмисији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару