Давенпорт: Важно осигурати независност јавних сервиса

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт поручује да у ЕУ не постоји одређен модел финансирања јавних сервиса и на Србији је да одлучи како ће то питање уредити, али је важно обезбедити независност јавних сервиса.

Мајкл Давенпорт је за Бету и Фонет рекао да је битно да свака земља нађе свој начин који одговара њеним потребама, али на начин који осигурава независност јавних сервиса, што је, каже, веома битан аспект.

Додаје да није на њему да каже на који начин Србија може да уреди питање финансирања јавних сервиса.

Давенпорт је тако одговорио на питање како коментарише најаву Владе Србије да ће претплата за јавне сервисе износити 150 динара, а да ће део средстава бити обезбеђен из буџета, с обзиром на то да би од 2016. њихово финансирање требало да буде искључиво путем таксе.

Према његовим речима, још је рано за Европску комисију да се изјасни о примени медијских закона, донетих прошле године.

"Примена закона је сада у току. Сувише је рано да кажемо да ли је имплементација била успешна и у складу са свим циљевима Медијске стратегије", напомиње Давенпорт.

Подсећа да је у извештају Европске комисије о напретку Србије констатовано да у целини није дошло до значајног напретка када је реч о слободи изражавања, док је доношење сета медијских закона оцењено као добро.

Комисија је у извештају навела и проблеме у медијској сфери попут цурења инфромација из званичних истрага у медије и нетранспарентно финансирање медија, и изнела конкретне препоруке Влади и медијском сектору ради побољшања током идуће године, додаје Давенпорт.

"Туск са српским званичницма и о избегличкој кризи"

Питање миграција и прихвата избеглица биће једна од главних тема разговора председника Европског савета Доналда Туска са српским званичницима у суботу, каже Давенпорт.

"Мислим да ће то сигурно бити једна од главних тема. Наравно да ће бити и других тема у вези са европским интеграцијама Србије", рекао је Девенпорт.

На питање да ли ће бити нових захтева ЕУ од Србије на плану суочавања са приливом избеглица, Давенпорт је оценио да је сарадња ЕУ и Србије на том плану веома добра и да је недавно усвојен нови пакет европске помоћи Србији.

Додаје да је врло импресиониран оним што је видео током посете Бујановцу и Прешеву.

Коментаришући одлуку Србије да прима само избеглице које долазе из Сирије, Ирака и Авганистана и да ли ли је та одлука донета у договору са европским земљама, Давенпорт је рекао да се настављају контакти у оквиру механизма сарадње на плану миграција а да ће данас о томе разговарати са министром Александром Вулином.

"Сада имам састанак са Вулином и сигурано ће нас обавестити тачно о политици Владе Србије у овом тренутку што се тиче и овог питања", рекао је шеф делегацији ЕУ.

Давенпорт је рекао да је одлука чланица ЕУ да почну да враћају економске мигранте не значи и затварање граница већ да оне враћају неке мигранте који не испуњавају услове за пружање заштите као избеглице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару