Обележен Светски дан борбе против злостављања деце

Обележен Светски дан борбе против злостављања деце у Београду трибином током које су деца и млади својим вршњацима указивали на то како да препознају и реагују на злостављање и занемаривање.

Чланови Клуба за здраве промене, група која окупља децу и младе са сметњама у развоју, и Дечји информативно културни сервис ДX, групе деце и младих активне при Центру за права детета указали су својим вршњацима како да препознају шта је злостављање и занемаривање и како могу да реагују ако се нађу у ситуацији у којој се она дешава.

Представљени су и ставови њихових вршњака о томе како они виде своју улогу у унапређењу заштите деце од злостављања, шта мисле да држава и локална заједница могу додатно да ураде по овом питању.

Током трибине, која је превасходно организована за децу и младе са сметњама у развоју, као и за децу из редовне популације, дискутовало се о томе како се све може унапредити њихова заштита од злостављања и занемаривања.

Директорка Центра за права детета и Милена Голић Ружић рекла је да су деци и младима са сметњама у развоју често угрожена права и у таквим ситуацијама најчешће други говоре и одлучују уместо њих.

''Из тог разлога важно је да се деца и млади са сметњама у развоју оснаже за самозаступање. Ово је нарочито важно када говоримо о праву детета да буде заштићено од злостављања и занемаривања'', рекла је Голић Ружић.

Наводећи да деца и млади често не препознају овакве ситуације, о томе ћуте и обично мисле да су они сами криви за то што им се дешава, она је истакла да је као први корак у превенцији важно радити са децом и младима са сметњама у развоју да препознају шта је злостављање и занемаривање и како да се у таквим ситуацијама заштите, с обзиром на то да су они у пет пута већем ризику да доживе насиље у односу на децу из опште популације.

Заштитник грађана и заменица заштитника грађана за права детета Саша Јанковић и Гордана Стевановић додали су да је примена слова и духа постојећих закона кључна за истинско поштовање права детета него доношење изнова нових.

"Подршка детету жртви мора бити у центру пажње државе и друштва, уместо што се задовољавамо кажњавањем кршитеља права, а и то често изостаје", упозоравају из те институције. 

Поводом Светског дана детета покрајински омбудсман рекао је да је образовна, здравствена и социјална заштита деце и даље недоследна, недовољна и неадекватна у пракси, упркос помаку рада надлежних институција. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару