Пробе за вежбу "Штит" на Железничкој станици

Припадници Војске и полиције увелико се припремају за велику антитерористичку показну вежбу свих безбедносних служби у Србији "Штит" заказану за суботу, 21. новембaр. На главној Железничкој станици у Београду, вежбали су ситуацију решавања талачке ситуације у возу.

У припремама за суботу на тој локацији вежбали су припадници специјалне јединице Војске Србије, Батаљона за противтерористичка дејства и специјална јединица Жандармерије МУП-а.

Дим, експлозија, пуцњава могло се видети и чути на Железничкој станици у Београду.
Многи који су се око 13.00 сати нашли на Железничкој станици били су затечени, а онда су мобилним телефонима снимали акцију коју су увежбавали припадници МУП-а и ВС.

Путници који су чекали возове или тек стигли у престоницу, али и запослени на Железничкој станици, били су изненађени када је вежба почела, а маскирани специјалци почели да разбијају прозор и упадају у вагоне.

Под димном завесом и уз шок бомбе припадници специјалних јединица успешно су решили талачку ситуацију.

"Задатак Батаљона за противтерористичка дејства је шира и ужа блокада реона извођења противтерористичке акције, а задатак противтерористичке јединице МУП-а је упад у воз и решавање талачке ситуације", објаснио је након пробе мајор Дарко Димитријевић из Батаљона за противтерористичка дејства специјалне бригаде.

Димитријевић је истакао и да у вежби учествују борбена возила Војске Србије која омогућавају ватрену подршку.

Према његовим речима, усклађивање Жандармерије и ВС не предстваља проблем јер у редовним активностима врло често сарађујему једни са другима. 

Капетан полиције Милош Врачар подсетио је да ће у суботу испред Палате "Србија'" бити одржан централни догађај - извођење вежбе "Штит" у којој учествује Министарство унутрашњих послова, Војска Србије, Безбедносно информативна агенција и остале структуре и институције.

"Током извођења вежбе грађани ће моћи да виде снагу и борбену готовост служби безбедности наше државе. Биће приказене најсложеније и најзахтевније вежбе решавања талачких ситуација, као и одбране од евентуално терористичког напада", рекао је Врачар.

Како је рекао, циљ је да се вежбом пошаље јасна порука јединства Србије, као и да се прикаже заједничко деловање свих служби у евентуалном покушају угрожавања безбедности.

"У сваком евентуалном покушају угрожавања безбедности Републике у стању смо да одговоримо адекватно и то у тренутку када у великом броју земаља прете терористички напади", рекао је Врачар.

Анти-терористичка показна вежба свих безбедносних служби у Србији биће одржана на више локација - централни део код Палате "Србија", као и на главној Железничкој станици и на аеродромима "Никола Тесла" и "Батајница".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару