Обележен Дан Српске академије науке и уметности

У Београду је обележен Дан Српске академије наука и уметности уз поруку да будућност Србије почива на знању, а да је САНУ најважнија установа науке у Србији.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић је у обраћању на свечаности позвао академике да у тешком времену пуном глобалних и локалних изазова, нових претњи и опасности, буду снажна сила која отвара нове идеје и развоја Србију у земљу знања.

Вербић је рекао да је САНУ и по закону, али и у стварном животу, кровна установа науке и да је та улога заслужена радовима свих великама који су градили научну мисао и Србију учинили делом модерне цивилизације.

Према његовим речима, та улога подразумева и велику одговорност.

"Академија се у разним фазама наше историје на разне начине суочавала са изазовима. Не могу да кажем да мислим како је баш сваки пут ова кућа била дорасла задатку најумније и за науку и друштво можда и највазније националне институције", рекао је Вербић.

Министар је подвукао да су, међутим, савест академика, њихов интегритет и дело учнили да
САНУ буде најјача карика у изградњи модерног друштва, да одржи свој углед и буде водиља у новим временима.

Председник САНУ академик Владимир Костић рекао је да је САНУ скуп јаких индивидуалности и да различитост у тој институцији укључује и различитост политичких и идеолошких опредељења.

"Убеђен сам да САНУ треба да охрабрује атмосферу конструктивног јавног деловања чланова", рекао је Костић.

Он је навео да будућност САНУ сагледава са оптимизмом и ентузијазмом, али да је потребно да чланство разговара о улози и задацима националних академија у 21. веку.
На свечаности је додељена награда САНУ из области физике и сродних наука за 2015. годину, коју ју примио професор доктор Никола Бурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару