Читај ми!

УНХЦР: Србија и Македонија ограничиле проток миграната

Дозвољавајући пролаз само Сиријцима, Ирачанима и Авганистанцима, Србија и Македонија су ограничиле проток миграната, саопштио је УНХЦР.

Портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић изјавила је да су мигранти из других земаља враћени, тако да је на стотине њих остало на граници.

Према њеним речима, Македонија је три сата после поноћи затворила границу, а око 100 људи је остало заробљено на ничијој земљи.

Позивајући се на изјаве сведока, агенција Ројтерс наводи да је македонска полиција током ноћи почела да враћа мигранте који нису из Сирије, Ирака или Авганистана.

"Од јуче у 18 сати, Србија је почела да у Македонију враћа све који нису Сиријци, Ирачани и Авганистанци", навела је Шуњићева.

Након што је одлучено да у Србију могу да уђу само избегли из земаља захваћених ратом, око хиљаду миграната није пуштено у Србију на граничној линији са Македонијом.

Извештач Бете у Прешеву је видео да полиција пропушта мигранте из Сирије, Авганистана и Ирака, док мигранти из других земаља не добијају дозволу да уђу у Србију.

Према подацима из прихватног центра у Прешеву, прилив миграната се не смањује и у последњих 12 сати кроз тај центар је прошло 3.000 људи.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Халими рекао је да на дневном нивоу кроз центар прође између 4.000 и 5.000 људи.

Халими је за агенцију Бета изјавио да се број избеглица у последњих неколико дана преполовио у односу на број који је био уобичајен до половине новембра.

Mинистар Александар Вулин је потврдио информацију о ограничавању протока миграната, рекавши да се реципрочне мере примењују према онима за које у Хрватској и Словенији нема места. 

И Словенија је саопштила да ће почети да враћа "економске мигранте" који долазе преко суседне Хрватске.

У међувремену, хрватски министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић рекао је да ће и Хрватска допуштати пролаз само избеглицама из Сирије, Ирака и Авганистана.

То је потврђено данас када је Хрватска одбила захтев Словеније да прими 162 мигранта који долазе из земаља које нису погођене ратом.

"Ради се о држављанима Марока, Бангладеша, Шри Ланке, Алжира, Либерије, Конга, Судана и Пакистана. Ми тај захтев нисмо прихватили, али смо обавестили колеге у Србији и Македонији да они очито неће моћи да пролазе овом рутом", рекао је Остојић. 

Иначе, на подручју Ђевђелије, на неколико километара дуж граничне линије са Грчком, од јутрос је почело постављање трослојне жичане ограде за контролу уласка избеглица и миграната, јавили су македонски медији позивајући се на изјаве очевидаца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару