Милион и по нелегалних објеката, нова шанса за стари проблем

У Србији је сваки трећи објекат изграђен нелегално. У Влади верују да ће нови закон, који предвиђа ниже цене и краће време за легализацију, успети да реши проблем и да ће завршити легализацију у наредних годину дана. О амандманима на тај закон сутра ће расправљати посланици у републичком парламенту.

Проблем легализације је већ постао пунолетан. За 18 година, колико се тражи решење, ово је шести закон. Бивши министар грађевине објашњава зашто се то није догодило у његово време.

"Београд није желео да иде на било какав закон о легализацији зато што је то требало да буде бесплатно или са минималним таксама. Иначе, највише објеката које је требало легализовати су у Београду, а Београд није хтео да изгуби велике приходе", наводи бивши министар грађевине Велимир Илић.

Ову годину смо дочекали са милион и по нелегалних објеката. За половину је поднет захтев за легализацију.

"Грађани који су предали документацију или који нису предали ниједан документ, држава је та која ће озаконити све што по закону може. Ту је разлика – не даје се на вољу вама да бирате хоћете или нећете да дођете на шалтер", истиче министарка грађевине Зорана Михајловић.

Према њеним речима, задатак је да се плати такса и да се да извештај о изведеном стању, уколико је реч о онима који нису предали ниједан документ.

"Ако је неко већ предао документа за легализацију, само плаћа таксу и држава га уписује у катастар", додаје министарка.

Рецимо, за кућу величине 100 квадрата раније је такса износила готово три милиона динара, данас је 5.000. Легализација комерцијалног објекта коштаће вас 250.000, уместо ранијих 6.358.000 динара.

Осим што неће бити скупо, у Влади верују да неће трајати дуго.

"Тај процес не може да траје виже од 10 до 15 дана по једном предмету. Наша процена је да ћемо за годину дана завршити озакоњење", истиче Михаjловићева.

Све што буде изграђено без дозволе, биће срушено. Ипак, на терену проблем би могло да представља нешто друго. О томе сведоче у Ужицу.

"Највећи проблеми су нерешени имовински односи на парцели. Да би се објекат легализовао, морају да се реше имовинско-правни односи", истиче руководилац Одељења за легализацију Милена Копривица.

Према речима Велимира Илића, проблем су били и нерешени имовински односи, што, каже, ни кроз овај закон неће моћи да се реши тек тако. 

Препреке за легализацију представља и природа. Објекти на клизиштима, мочварним подручјима, местима јавне намене, као и изграђени у првом и другом степену заштите природног добра, осим викендица, неће моћи да буду легализовани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару