Антибиотици се у Србији нерационално користе

У Србији се антибиотици не користе рационално и по учесталости коришћења те врсте лекова Србија се сврстава међу водеће земље у Европи, рекао је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

"Сваког дана, у току године, 29 становника на 1.000 корисника, конзумира антибиотике. То је један од водећих параметара у Европи и сврстава нас у водеће земље у Европи по прописивању антибиотика", навео је Векић на скупу о рационалној употреби антибиотика.

Указао је да то што се антибиотици не користе рационално представља упозоравајући сигнал за све, а нарочито за људе из струке.

"Проблем је у дози, временском интервалу и дужини узимања антибиотика", рекао је Векић и додао да је Влада Србије обезбедила 700 милиона динара који ће бити употребљени за сређивање здравствених установа, што ће представљати добар предуслов за санирање и спечавање болничких инфекција.

Истакао је да ће смањивање употребе антибиотика допринети уштедама, као и да ће та средства моћи да се употребе за иновативне лекове и подсетио да 70 таквих лекова чека да буде пуштено у промет.

Векић је рекао да у Европи више од 25.000 људи годишње умре због мултирезистентних бактерија, а тај број интензивно расте и Европу кошта више од 15 милијарди евра.

"Сличан проблем се дешава и у нашој земљи. Због велике злоупотребе антибиотика изражена је велика резистенција на грам-негативне бактерије. Нарочито се изражава забринутост на резистенцију на цефалоспорине треће генарације", рекао је Векић.

Навео је да статистички подаци указују да је бактерија клабсијела пнеумоније резистентна у 88 одсто изолованих узорака из крви.

Директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић подсетио је да се данас обележава Европски дан о свесности о антибиотицима, као и да се од 16. до 22. новембра први пут обележава Светска недеља свесности о антибиотицима.

Рекао је да отпорност на антибиотике није нова појава, али да је један од кључних здравствених проблема. "Ако се овај феномен настави постоји ризик да многе инфективне болести неће бити могуће контролисати", рекао је Илић.

Више од 30 одсто антибиотика неправилно прописано

Према његовим речима, узроци за то су прекомерно преписивање антибиотика, то што се пацијенти не придржавају упутстава и прекидају прерано терапију, употреба антибиотика у сточарству, неадекватна контрола болничких инфекција, лоша хигијена, као и недостатак развоја нових антибиотика.

"Више од 30 одсто антибиотика је неправилно прописано на примарном нивоу. До 30 одсто хируршке профилаксе је неправилно прописано. Око 30 одсто болничких трошкова на лекове одлази на антибиотике. Од 10 до 30 одсто трошкова за лекове се могу умањити кроз програм управљања антибиотицима", додаје Илић.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Верица Лазић навела је да је у 2014. години преко РФЗО у апотекама издато 5.283.674 паковања антибиотика, док је за првих девет месеци ове године издато 3.855.696 паковања.

"Према процени, до краја ове године, укупна потрошња лекова на рецепт, кад је реч о антибиотицима, биће 5.140.928 паковања, што је око три одсто мањи број паковања у односу на 2014. годину", рекла је Лазићева и додала да се највише преписују "амоксицилин" и "цефалексин".

"За антибиотике који се издају на рецепт Републички фонд је у 2014. године издвојио 1,5 милијарди динара, односно око пет одсто укупне вредности средстава која се издвајају за лекове на рецепт. У овој години се очекује да ће средства за антибиотике износити 1,2 милијарде динара", рекла је директорка РФЗО-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару