Путарина ће се плаћати по пређеном километру

Србија неће путем вињета наплаћивати путарину, јер по препорукама ЕУ, путарина се мора плаћати по пређеном километру, што је како кажу, најправичнији начин. Затворени систем наплате биће до половине следеће године уведен и на свим завршеним деоницама Коридора 10, кажу у Министартству саобраћаја.

Ове године на ауто-путевима у Србији биће милион и по возила више него претходне године. Дневна зарада од путарина у јеку туристичке сезоне прелази 60 милиона динара. После нагађања да ли увести вињете или затворени систем наплате путарине, превагнуло је мишљење да увођење вињете није правичан начин плаћања, тачније, да неко плаћа и за километражу коју не користи.

"Најбољи начин плаћања путарине је електронска наплата путарине, под један. Под два, праведан начин јесте затворен систем и ми смо се определили за ова систем. Нисмо гледали да ли ће то мање или више да нас кошта, већ шта је најбоље", каже Зорана Михаловић, министарка инфраструктуре и саобрацаја.

Има примедби да је путарина у Србији најскупља у региону, да због тога Србију избегавају тешки камиони и транзинтни туристи, али добре овогодишње статистике у сезони, када је у једном дану само на ауто-путу Београд–Ниш било и по 120.000 возила демантују те тврдње, кажу у ЈП "Путеви Србије" и додају да је цена путарине на свим релацијама иста по пређеном километру.

"Потпуно исти систем обрачуна цена је на свим деоницама, од Београда до Шида, од Београда до Бешке, а то је 0,03 динара по пређеном километру за прву категорију возила", истиче Дарко Савић из ЈП "Путеви Србије".

Већина Европских земаља које сада имају вињете, од 2020. године прећи ће на наплату путарине по километру и укинути вињете, али то ће им омогућити џи-пи-ес уређаји који ће бити уграђени у возила, тако да свако ко уђе на ауто-пут добиће рачун на кућну адресу сваког првог у месецу.

Наравно, биће задражана и претплата која ће заменити данашњу вињету. Тако ће они који мање користе ауто-пут мање и плаћати, а они који користе више, имаће повластице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару