Лекари најчешће одлазе у Немачку и на Блиски исток

Око 2.000 лекара је током ове и прошле године затражило сертификат Лекарске коморе Србије који им је неопходан за рад у иностранству, каже директорка Коморе Весна Јовановић наводећи да доктори најчешће одлазе у Немачку и земље Блиског истока.

Весна Јовановић је на конференцији "Листе чекања и приватни здравствени системи Србије  подсетила да ЛКС нема податке колико је лекара отишло из земље, прецизирајући да у Србији ради 33.000 лекара који имају дозволу за рад, односно, око четири доктора на 1.000 становника, што је у рангу светских стандарда.

Према подацима Коморе, највише лекара одлази у Немачку, јер је тамо начин нострификације дипломе административна ствар и, уколико знају немачки, у тој земљи могу са лакоћом да почну да раде.

Јовановићева је додала да специјалисти и субспецијалисти одлазе и у земље Блиског истока, јер су тамо изузетно добро плаћени.

"Њихов број није велики, али често имамо по једног субспецијалисту и кад он оде нема ко да га замени, тако да њихов одлазак ремети функционисање система", упозорила је Јовановићева.

Директорка ЛКС-а је као проблем навела и чињеницу да се тренутно 2.500 лекара налази на бироу НСЗ, док се истовремено говори о мањку лекара.

Јовановићева је истакла и да од 2000. до 2010. године није давана ниједна специјализација, а резултат је одређени број лекара између 30 и 40 година који немају специјализацију.

Према њеним речима, више од 70 одсто лекара специјалиста чине старији од 57 година, те постоји опасност да неће имати ко да их замени кад оду у пензију.

"Све нас то брине и можда је ово последњи тренутак да се замислимо и направимо одговарајућу стратегију", закључила је Јовановићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи