Читај ми!

УН: Смртност трудница и породиља смањена за 50 одсто

Смртност жена због проблема у вези са трудноћом опала је за 50 процената у последњих 25 година, саопштиле су УН и Светска банка. Само девет земаља је успело да оствари Миленијумске циљеве које су поставиле УН, наводи се у извештају.

"Овај извештај показује да ће до краја 2015. смртност мајки опасти за 44 одсто у односу на 1990. годину", изјавила је докторка Лале Сај, координаторка за репродуктивно здравље и истраживања у Светској здравственој организацији.

То је огроман напредак, али он није уједначен у различитим земљама и деловима света, будући да је 99 одсто смртних случајева дешава у земљама у развоју, прецизирала је Сајова на конференцији за штампу у Женеви.

У извештају који је објавио и британски медицински часопис Лансет, наводи се да је око 303.000 жена умрло 2015. године од компликација током трудноће или шест недеља после порођаја, у односу на 532.000 у 1990. години.

"То је једнако процени глобалне стопе од 216 смртних случајева на 100.000 рођене деце у односу на 385 у 1990. години", наводи се у извештају, преноси АФП.

Чланице Уједињених нација су се у оквиру Миленијумских развојних циљева обевезале да ће смањити смртност трудница и породиља за 75 одсто до 2015. године, али тај циљ је постигло само девет земаља, док је још 39 девет забележило "значајан напредак" рекла је Сајова.

Највећи напредак забележен је у источној Азији где је стопа смртности породиља и трудница опала са приближно 95 на 27 на 100.000 рођене деце.

У извештају се истиче да је велики напредак постигнут и у подсахарској Африци где је стопа смртности мајки смањена за 45 одсто у последњих 25 година.

Од кључног значаја били су,како се наводи, добра хигијена приликом неопходних интервенција, давање хормона окситоцин непосредно после порођаја како би се спречило крварење и идентификација потенцијално фаталних проблема попут хипертензије изазване трудноћом.

УН су сада поставиле циљ да се стопа смртности трудница и породиља смањи на мање од 70 на 100,000 рођене деце до 2030. године.

Према речима доктора Бабатунде Осотимехина, извршног директора Фонда УН за становништво, да би се то постигло потребно је повећати број бабица и побољшати обуку других здравствених радника доступних трудницама и породиљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи