Читај ми!

Нови почетак грејне сезоне, стари проблеми са димњацима

Многи димњаци нису очишћени, а не зна се ни колико су исправни. У току зиме, кажу стручњаци, то може да доведе до озбиљних последица. Осим редовног чишћења димоводних и ложишних објеката и уређаја важно је контролисати њихову исправност а оџачари кажу да су посебан проблем стари димњаци на којима су пукотине чешће.

Превентивну контролу коју оџачари раде ван грејне сезоне не прође чак 70 одсто димњака. Већина грађана није код куће у време њиховог обиласка, а има и оних који одбијају проверу.

"Човек кад му дођеш у августу отвори врата и каже шта си ми сад дошао, кад буде требало ја ћу те звати", прича димничар Зоран Гладовић.

И позову, али тек пошто проблем настане. Чишћење димњака тада затражи готово трећина грађана Београда који ту услугу плаћају целе године кроз рачун Инфостана.

Гладовић каже да у многим димњацима има смоле зато што се често се грађани не придржавају правила ложења или буду мокра дрва па се створи смола. Према његовим речима, смола је опасна јер има тачку паљења и једна варница из ложишта може да запали ту смолу.

Осим редовног чишћења димоводних и ложишних објеката и уређаја важно је контролисати њихову исправност а оџачари кажу да су посебан проблем стари димњаци на којима су пукотине чешће. Неправилности које уоче пријављују општинској грађевинској инспекцији.

Драгиша Анђелковић из Комуналног предузеће "Димничар" АД Београд каже да за сада немају ингеренције као у неким другим државама у Европи да директно забране наставак ложења,

"Значи, само имамо обавезу да направимо извештај са нашим препорукама о каквој неправилности се ради, а онда би то требало да преузме грађевинска инспекција. Они би требало после неког времена, на основу нашег и евентулано додатног увида на терену, да донесу одређено решење. Много пута се то, нажалост, не дешава", каже Анђелковић.

Због слабе реакције надлежних, али и свог немара, није мало грађана који остану без крова над главом. Само београдски ватрогасци месечно око 20 пута гасе пожаре који су избили због димњака.

"Понекад се дешава да се пожар, због тога што се не примети на време, поготово у ноћним условима, пренесе на кровну конструкцију и изгори читава кровна конструкција док не стигну екипе на лице места. Иначе, наше просечно време стизања износи око осам минута", каже Миле Јовичић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде у Београду.

Пожари узроковани неодржаваним димњаком чешћи су у приградским насељима и у подручјима где се као огрев користе дрва и угаљ.

Одржавањем димњака штите се живот и имовина од пожара, а спречава се и загађивање ваздуха. Димничарске услуге више траже правна лица него влансици породичних кућа и станова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи