Читај ми!

Камено село, мајсторство које траје вековима

Јединствен природни и културно-историјски амбијент Гостуше, старопланиског села близу Пирота, ускоро би требало да буде проглашен културним добром. Стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе, у сарадњи са студентима Грађевинско -архитектонског факултета у Нишу, завршили су трогодишње истраживање које је финансијски подржало Министарство културе. Тако ће аутентичне куће са каменим крововима коначно бити под заштитом.

Камен и дрво овде се вековима допуњују. Градити без блата и малтера је, како овде тврде, мајсторство.

То не може свако да ради, тврди Драгољуб Дончић из Гостуше. Снага, каже, није пресудна.

"Треба ум, да се зна како то да се покрива, да не тече", рекао је Дончић.

Због кровова од камених плоча село зову каменим. У њему живи 70 људи...

За камене плоче које се налазе на готово сваком крову кућа овде у Гостуши, мештани кажу да су од "Лскавог" камена. Величине су око четири квадарата и тешке су око 200 килограма.

"Није могло другачије него да се ставе на леђа и носе, или ако су теже од 150 килограма морају да се гурају", објашњава Драган Видановић.

Свих 286 кућа смештених у парку природе Стара планина, углавном је сачувало аутентичну архитектуру. Свака је са подацима о власнику уведена у посебан план, па неконтролисане реконструкције и стављање црепа уместо камена неће више бити могуће.

"Сеоске средине не морају да одумиру. Људи овде могу да се врате и да очекују да нађу могућност за нормалан живот", рекла је Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Руководилац нишког Завода за заштиту природе Данко Јовић истиче да је здрава животна средина гаранција квалитета производа који потичу из заштићеног природног добра - па и из саме Гостуше.

Неки су, попут Видановића, пожурили да обнове куће и смештај понуде трустима.

"Летос смо имали Грке, Италијане, Шпанце, Французе, госте из Пољске и Немачке", каже Божана Видановић.

Други, профит виде у здравој храни. Добар знак за село је, рекоше овде, када крава добије двојке.

"То је велика радост. У три сата сам дошао ноћу и ту сам спавао у колиби", каже Петар Цветковић чија се крава отелила.

Колибе су овде старе преко сто година. Камен је овим људима све. Њихово Камено село чека снег, а мештани нове госте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи