Синдикати против платних разреда

Представници Самосталног и Независног синдиката Србије сложили су се да је Нацрт закона о систему плата у јавном сектору неприхватљив за њих, јер се не односи на све запослене у том сектору, а ставља ван снаге и одређене одредбе из Закона о раду и колективних уговора.

Представници синдиката су на конференцији за новинаре након седнице Социјално економског савета, на којој се расправљало о радној верзији тог закона, истакли да су из закона о систему плата у јавном сектору изузета јавна предузећа од којих су нека највећи губиташи, а добијају највећа средства, као и јавне агенције, функционери, полиција, војска и БИА.

"То је деградирање осталих запослених и поново постоји неки вид дискриминације", изјавио је представник Самосталног синдиката запослених у здравству Зоран Савић.

Он је нагласио да тај закон поништава одређена права која је дао Закон о раду, а колективно преговарање, како је додао "остаје само на папиру".

Према његовим речима, мањкавост закона о систему плата запослених у јавном сектору је и та што он није примењив док се не донесе и низ законских и подзаконских аката, који се између осталог односе на коефицијенте и додатке на плату, иако би закон требало да се примењује од наредне године.

Председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић казао је да се послодавци нису мешали у предложена решења закона, али да и њима смета то што су јавна предузећа изузета из закона, као и однос који се има према тим предузећима.

Он је додао да је данас одржана друга ванредна седница Социјално економског савета, на којој се расправљало о том закону јер је он веома важан и треба да се донесе, јер недостаје систему.

Председник Синдиката Независност и члан савета Бранислав Чанак казао је да је за синдикате недопустиво што закон потпуно укида преговарање, подсећајући да је Србија потписница свих међународних конвенција које регулишу ту област, а колективно преговарање је гарантовано и Уставом и Законом о раду.

Закон о систему плата у јавном сектору требало би да буде усвојен до краја године, а почне да се примењује од 2016. али према ранијим тврдњама представника синдиката тај закон може да буде примењив тек доношењем буджета за 2017. годину.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић казао је раније да је циљ доношења тог закона да запослени за исту врсту посла, без обзира у ком делу јавног сектора раде, добијају исте плате, да се омогући транспарентан систем и да се јасно зна зашто неко добија одређену плату на одређеном радном месту.

Нацртом закона о платама запослених у јавном сектору предвиђено је да плате буду у распону 1:7,5, односно да највиша плата може бити највише седам и по најнижих плата. Нацрт предвиђа и јединствени каталог звања и радних места и методологија којом ће се разврставати конкретна радна места у 60 платних разреда, и по којима ће се добити одређени коефицијент.

Јавна расправа о Нацрту закона о систему плата у јавном сектору почела је 21. октобра и трајаће до 10. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи