Читај ми!

Благојевић: До краја године нови закон о елементарним непогодама

Директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да очекује да ће до краја године бити усвојен закон о управљању ризиком од елементарних непогода.

Благојевић је, на штанду Делегације Европске уније на Међународном сајму књига, истакао да је нагласак на превентиви, у чему Србија има велику помоћ ЕУ.

 

Благојевић је прецизирао да је од укупно 62 милиона евра помоћи из претприступних фондова за 2014. годину, ЕУ опредила 40 милиона за унапређење капацитета за управљање ризиком од елементарних непогода, од чега ће 20 милиона евра бити уложено у изградњу потпуно нових објеката за заштиту од поплава.

Колико је ЕУ, навео је Благојевић, била са Србијом после мајских поплава 2014. и током обнове, толико ће остати са Србијом и када је реч о превенцији и изградњи потпуно
новог система за управљање ризиком.

Наводећи да је ЕУ највећи појединачни донатор, Благојевић је рекао да је од 236 милиона евра укупних донација, више од 162 милиона помоћ ЕУ, и захвалио Унији на флексибилности и брзини којом је помоћ пружена.

Благојевић је рекао да је од 254 потпуно нових изграђених кућа, 165 подигнуто управо захваљујући помоћи ЕУ, и подсетио на додатну помоћ коју је ЕУ пружила привредницима и пољопривреди у семену, ђубриву, животињама, опреми, укупне вредности осам милиона евра, за близу 18.000 газдинстава.

Додао је да је ЕУ помогла и обнову локалне инфраструктуре, као и да ће се Унија заједно са Србијом, пре свега на даље бавити превенцијом, а као пример је навео изградњу 26 километара насипа у Мачви за заштиту од поплава.

"Радимо све што је у нашој моћи када је реч о превентиви и на томе су ангажовани сви ресурси", рекао је Благојевић, наводећи да је Србија данас безбеднија земља, али да још није безбедна и да мора много тога још да се уради.

Благојевић је рекао да би нови закон, који је тренутно у јавној расправи, требало да дефинише надлежности, нове институте, да предвиди прављење процене ризика, укључујући и зоне ризика и зоне непосредног ризика, али и планове смањења ризика на нивоу сваке општине.

Програм менаџер Делегације ЕУ у Србији Маја Вучковић Крчмар је, говорећи о превентиви, рекла да ће се чистити реке, градити насипи и бране, као и да је у току процес набавке мобилних зидова.

Како је истакла, реч је о непропусним баријерама, које су примарно намењене за Београд.

Истакла је и да ће бити набављене специјализоване трафо-станице које ће бити покретне за обезбеђивање струје у случају поплава.

Према њеним речима, у плану је да Србија има трајно решење за случај временских непогода, осмишљавањем система који ће решавати такве кризе.

Маја Вучковић Крчмар је рекла и да је Србији као кандидату за чланство у ЕУ, опредељено 60 милиона евра, које се употребљавају од априла.

На шанду ЕУ представљена је брошура "Година обнове - помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији", у којој су приказане фотографије о току обнове земље, након прошлогодишњих поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару