Читај ми!

Техничкe прописe ускладити са могућностима привреде

Потребно је изменити застареле техничке прописе и правилнике за привреду, од којих су поједини још из половине прошлог века, поручили су учесници скупа "Примена техничких прописа и последица примене у привреди", у Привредној комори Србије.

Помоћник министра МУП-а и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао да, на пример, треба ускладити подзаконске акте у области заштите од пожара.

"Што више правилника усвојимо који су примерени европским искуствима биће лакше привреди и нама који спроводимо инспекцијски надзор", истакао је Марић.

Марић је нагласио да су наши правилници углавном стари тридесетак година, док су се ствари у свету и Европи доста промениле.

"Правилници су из осамдесетих година прошлог века, а овој земљи су потребне инвестиције и улагање, страни капитал је научио да ради по одређеним правилима која важе у Европи, а у неким сегментима не важе код нас", навео је Марић.

Шеф Одсека за енергетску ефикасност и грађевинске производе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јасминка Павловић навела је да када се израђују нови правилници односно технички прописи у некој земљи онда је нормално да се пре тога испита тржиште и првиреда - које су могућности привреде и каква је усаглашеност.

Павловићева је поручила да је најважније да се праве прописи који могу да се испуне.

"Треба их унапредити, јер смо на путу ка ЕУ, али морамо да знамо које су нам могућности и да ли имамо средстава за то, како техничка и технолошка тако и финансијска. Не смемо правити прописе који нису спроводиви у Србији", истакла је Павловићева.

Саветник председника ПКС Аца Поповић је рекао да је реч о правилницима који обухватају, на пример, противпожарне нормативе у постојећим и будућим објектима, који се односе на укупно инвестирање, пројектовање, накнадне контроле, праћења, лиценцирање и друго.

"Ове норме и правилници могу битно да утичу на привреду и објекте и у пракси. Морамо да укажемо на то да наши прописи нису усклађивани иако се технологија мењала", упозорио је Поповић.

Како каже, велике су промене у коришћењу индустријских, пословних и стамбених објеката, док ми ту функционишемо на основу закона који су чак и из половине прошлог века.

Поповић је рекао да примена нових прописа може да изазове озбиљне последице и да зато морају да се нађу модели и рокови који ће бити прилагођени реалним могућностима државе, почев од акредитационих тела, до лиценцирања.

Скуп су организовали Министарство грађевинарства, МУП, ПКС, Инжењерска комора Србије и Национално удружење заштите од пожара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи