Читај ми!

Енергетском ефикасношћу до великих уштеда

У Србији, више од 80 одсто зграда и кућа је енергетски неефикасно. Због лоше изолације и прозора расипа се енергија, а рачуни за струју и грејање су високи. У складу са директивама Европске уније и у нашој земљи, поред нових зграда и постојећи јавни објекти морају имати енергетске пасоше. Енергетски пасош прве су добиле Скупштина, Влада и Палата "Србија".

У енергетском пасошу Дома Народне скупштине је ознака "Г", што је најнижи енергетски разред. Значи да је здање, саграђено 1936. године, иако више пута обнављано, и даље велики потрошач енергије. Зграде Владе и Палате "Србија" нешто су енергетски штедљивије, у претпоследњем су разеду "Ф".

"Као што грађани Србије све више штеде електричну енергију тако и држава мора то да чини. Много је енергетски неефикасних објеката у власништву државе и улагањем у модернизацију ових објеката створиће се уштеде за плаћање рачуна, самим тим смањење буџетске потрошње", рекла је председница Парламентарног форума за енергетску политику Скупштине Србије Александра Томић.

Са енергетским пасошима стручњаци су дали и препоруке за смањење потрошње енергије.

"Први кораци који треба да се ураде, па то је наравно замена прозора. Једноставном методологијом замене прозора или додавањем још једног окна може да се уштеди и до 25 процената потребне енергије за грејање", каже професорка Архитектонског факултета у Београду Милица Јовановић Поповић.

Министарства енергетике и грађевине уз подршку немачке владе кроз пројекте ГИЗ-а раде на мерама енергетске ефикасности, како би и државне институције и грађани плаћали мање за струју и грејање.

"У Србији је последњих година доста урађено у законодавном оквиру за енергетску ефикасност и већ око 2.000 инжењера има лиценцу за обављање тог посла", каже Рената Шиндлбек, стручњак за енергетску ефикасност ГИЗ-а у Србији.

Прописи Европске уније у области енергетске ефикасности све су оштрији. Директива је да све нове зграде које буду изграђене у земљама чланицама после 2020. имају чак нулту потрошњу енергије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару