Читај ми!

Подмлађивање кадра решава проблеме у здравству

У току је подмлађивање здравственог кадра, јер је у овом року Министарство здравља одобрило 896 специјализација лекарима и стоматолозима. Највише специјализација одобрено је из такозваних дефицитарних грана: педијатрије, анестезиологије, гинекологије, радиологије.

Иако је било готово извесно да децу у Србији неће имати ко да лечи, јер је трећина педијатара пред пензијом, родитељи, чини се, немају разлога за бригу. Са 70 одобрених специјализација, педијатријска служба биће подмлађена.

Докторка Ивана Жунић из Дома здравља Земун каже да је у тој установи око две године и да јој је ово био први конкурс за специјализацију, на коме је добила педијатрију.

Докторка Љубица Малић из истог дома здравља каже да је добила педијатрију након две и по, три радног стажа, што је и желела.

Специјалистичку униформу обући ће укупно 18 лекара Дома здравља Земун.

Директорка Ксенија Узуновић каже да су највише заступљене оне специјализације које Дому здравља у овом тренутку недостају.

"Између осталог, ту су специјализација из педијатрије, опште медицине, интерне медицине", каже Узуновићева.

Подмлађивање кадра спроводи се и у Клиничком центру Србије, где се годишње збрине више од милион пацијената.

"Током ове године, у априлском и септембарском року, КЦС је добио 54 специјализације и субспецијализације. Тиме смо ми мање или више покрили све што нам недостаје", каже директор Центра за научно истраживачки рад КЦС-а Милош Жарковић.

Слично је и на југу земље.

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић каже да је та установа аплицирала за шест специјализација и да је добила свих шест, а да је од 13 субспецијализација за које је аплицирала добила 12.

Иако понекад не делује тако, вишегодишњи проблеми у здравству полако се решавају - подмлађивањем кадра.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић наводи да је Министарство одобрило 896 специјализација и да су још у току анализе и допуне одређених предмета.

"Надамо се да ћемо ову годину завршити са преко 1.400 специјализација", каже Векић.

У овом року је одобрено 70 специјализација из педијатрије, 47 из гинекологије, 48 из анестезије, 73 из радиологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару