Листа лиценцираних лекара на сајту Лекарске коморе

Србија је први пут добила обједињену, званичну листу лиценцираних лекара, а у овом тренутку више од пет процената лекара, можда и 10 одсто њих, није доставило доказ да су испунили услове за релиценцирање дозволе за рад, речено је на конференцији Удружења "Србија у покрету".

Првог јануара 2016. године истиче лиценца за око 24.600 лекара, која се издаје на седам година, а рок за апликацију за обнову лиценце је до краја октобра, рекла је на скупу директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић.

"На подручју Регионалне лекарске коморе Београда више од 1.000 лекара још није доставило доказ да имају испуњене услове за релиценцирање. У другим регионалним коморама је нешто мањи број, али се своди на изнад пет процената, можда до 10 одсто укупног броја лекара", рекла је Јовановић.

Листа лекара са важећом лиценцом објављена је на сајту Лекарске коморе Србије и, осим имена и презимена, постављени су и подаци о специјализацији, титули, када је лиценца издата и до када важи.

За продужење лиценце, лекари треба да доставе доказ о броју прикупљених бодова на различитим врстама едукативних семинара, скупова, а Јанковић истиче да ће нови правилник, који је у припреми, бити либералнији јер предвиђа мањи број бодова и дозвољава њихово преношење.

Такође, правилник уводи и лиценцни испит и дозвољава лекарима који нису имали континуирану едукацију да кроз проверу стручног знања обнове лиценцу, речено је на скупу и наведено да су лекари којима је одузета лиценца у надлежности инспекције јер је, како је речено, у интересу Србије да такви лекари не раде.

Евиденција лиценцираних лекара постављена је на иницијативу Удружења грађана "Србија у покрету" и треба да унапреди транспарентност рада јавне управе и да допринесе смањењу корупције.

Удружење се бори да буду објављени и подаци о дисциплинским мерама изреченим лекарима, што, како је наведено неће бити проблем, али и информације о кривичним делима осуђених лекара, за шта, како је рекао повереник Родољуб Шабић, у овом тренутку постоји јасна законска препрека.

Закон, наиме предвиђа да подаци о осуди на кривично дело могу бити објављени само уз пристанак осуђеног лица.

"Морамо много више радити на транспарентности, али и на заштити података о личности", рекао је Шабић.

Иницијативу за објављивање списка лиценцираних лекара подржала је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а на скупу је речено да листа треба да поправи рејтинг Србије на скали Европског потрошачког индекса, на којој је била на 33. месту од 36 земаља. Лошије су биле само Црна Гора, Румунија и Босна и Херцеговина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи