Мирковић: Медији важни за демократски развој друштва

Медији су важни за демократски развој друштва и новинари треба да се понашају у складу са етичким стандардима, а нови медијски закони, усвојени прошле године, пружају предуслове за оздрављење медијске сцене, оцењено је на скупу на Факултету политичких наука.

Наводећи да следи израда нове Медијске стратегије, државни секретар у министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је на конференцији "Индикатори професионалног/непрофесионалног понашања новинара и медија и могућности за побољшање стања", да су такви скупови потребни јер су једна врста "погледа у огледало", преноси Танјуг.

У том погледу у огледалу, како је навео Мирковић, може се видети и нешто што се можда неће свидети новинарској струци.

Додаје да новинарска професија треба да буде отворена за критику и самокритику, напомињући да таквих скупова треба да буде још више.

На скупу који се одржава под покровитељсвом Министарства културе и информисања, Мирковић је рекао да се новим медијским законима први пут дефинише шта је то јавни интерес и шта је медиј и да се за 15 месеци спровођења тих закона јавила потреба и за дискусију о томе да ли је потребно дефинисати шта је и ко је новинар.

На тај начин, како је додао, би се дала већа права новинарима у погледу заштите њиховог професионалног рада и извора али и у погледу физичке безбедности.

Наглашава да је то тема о којој треба размишљати јер у Кодеску новинара нема дефиниције новинара.

Мирковић је напоменуо да је новим медијским законима дефинисана категорија пројектног суфинансирања, наводећи да новинарска и медијска удружења треба да буду у саставу конкурсних комисија које ће одлучивати о расподели државне помоћи.

Декан Факутета политичких наука Драган Симић рекао је да Србија у последњих 15 година пролази и кроз транзицију и кроз уређење медијског система.

"Много тога је урађено и усвојена су три важна медијска закона, установљена одређена регулаторна и саморегулаторна тела и створен оквир да све функционише како треба", навео је Симић.

Додаје да је ФПН право место за тему данашње конференције јер је то најстарија установа за школовање новинара и наводи да постоји разлика између пожељног и стварног стања у медијима.

На конференцији учествују представници новинарских удружења, регулаторног тела за електронске медије и Комисије за жалбе савета за штампу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару