Читај ми!

У интересу Србије је што организованија дијаспора

На шестој конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону оцењено је да је у интересу Србије да има што организованију дијаспору. Иако је држава њихов најзначајнији финансијер, та помоћ је често недовољна.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је интерес Србије да има што бољу и организованију дијаспору и да је зато важно да на време дефинише, не само стратегију, већ и алате да би се то постигло, преноси Танјуг.

Ивица Дачић је констатовао да, када је реч о бројевима, српска дијаспора није велика у односу на дијаспору неких других земаља, али да у односу на број становника Србије то чини знатан број, преноси Танјуг.

"Ако пођемо од процене да у иностранству живи око три или четири милиона грађана српског порекла, схватамо да трећина нашег народа живи ван граница Србије и то показује колико је значајна наша дијаспора", рекао је Дачић.

Додајући да је Србија уставом дужна да штити права и интересе својих грађана у иностранству и унапређује однос између дијаспоре и матице Дачић је подвукао да је унапређење информисања дијаспоре путем електронских медија дефинисано као важан инструмент за очување српског језика и идентитета.

То је важно у овом тренутку када утицајни представници дијаспоре могу да дају допринос на заштити права српског народа на Косову и Метохији, да то помогне да се одупремо својатању српских споменика од оних који нису желели да тамо буде Срба, а камоли трагова њиховог постојања, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у време дигиталних технологија охрабрујуће је то што се информатичко умрежавање увелико одвија у оквиру онлајн заједнице дијаспоре у коју су укључени и научници и бизнисмени и студенти и спортисти.

"Само сложно можемо савладати предстојеће изазове и осигурати нашем народу место у савременом свету које својим цивилизацијским достигнућима заслужује и томе треба посветити максималну пажњу", поручио је Дачић.

Истакао је значај што боље организованости дијаспоре и што већег њеног утицаја.

"За то није кључна само бројка, јер има земаља где можемо и боље да се организујемо, где Срби могу да уђу у парламент те земље", рекао је Дачић.

Као пример навео боравак у Аустралији где је упознао представника парламента те земље који је пореклом из Босне и Херцеговине, иако "Срба има десет пута више".

Директор Радио Дунава из Вуковара Бранислав Бјелић каже да је у последње 24 године тај радио као комерцијална станица самостално налазио средства.

"Срећом па је имао и велики број слушалаца и данас их има, али је проблем што су они доведени на руб егзистенције", упозорава Бјелић.

Слично је и са бањалучким порталом који се бави страдањем Срба у 20. веку.

Душан Басташић са портала Јадовно каже да су у последњој години подигли посећеност портала четири пута због помоћи Министарства културе.

Држава за медије у дијаспори и региону годишње издваја 330.000 евра. Учесници конференције су сагласни да је то недовољно.

Нино Брајовић из Удружења новинара Србије каже да их матичне државе мало помажу или уопште не помажу.

"Интерес Србије је да одржава своју дијаспору у свету, ако пођемо од те претпоставке да је то трећина српског народа", каже Брајовић.

РТС емитује програм за дијаспору од 91. године. Преко сателита доступан је у Европи, Северној Америци и на Новом Зеланду. Уз помоћ интернета и у целом свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару