Читај ми!

Око Нове године закон о националном оквиру квалификација

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић каже за РТС да се око Нове године очекује закон о националном оквиру квалификација који говори о томе ко шта зна и може да ради.

Када то буде јасно послодавцима, људима који раде у школама, родитељима и ђацима, биће много лакше регулисати уписну политику и усмерити ка тржишту рада, рекао је Срђан Вербић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, преноси Танјуг.

Министар је указао на несразмерно велики број оних који иду у средње стручне школе, а премали оних који иду у гимназије, али не зато што су они заинтересовани баш за те профиле, него зато што сматрају да им је тако лакше да дођу до факултета.

"Није битно када ћемо почети да примењујемо дуално образовање, него када ћемо имати више праксе у школама, односно када ћемо више учити кроз рад", сматра Вербић.

Вербић је објаснио да се код дуалног образовања много више ради на самом радном месту и да у некој фабрици, у оним земљама у којима то ради добро, ти ђаци примају плату, а не стипендију и да не иду на посао само зато да би нешто научили, него да примају део плате.

Министар је указао да је у Србији таква ситуација да није могуће привући ђаке у занатске школе и да ће ученике привући, не дуално образовање, него посао који следи после тога.

"Када виде да иза тог трогодишњег профила следи понуда за посао, онда ће бити привучени, али сам профил, какав год, да је најбољи, неће их привући", рекао је Вербић.

Према његовим речима, потребно је обезбедити рад школама које могу да ураде и нешто више, сем наставе, не угрожавајући при томе наставу.

Вербић је додао да би сви хтели да запосле програмере, док се, када је реч о вариоцима, мора наћи неко друго решење, а то је неко неформално образовање или кратки неки курсеви који би били признати кроз национални оквир квалификација.

Иван Стојановић из Немачке организације за техничку сарадњу (ГИЗ) је у истој емисији рекао да у Немачкој ђаци пре него што се упишу у школу, морају да добију потврду из фирме где ће обављати праксу, да је тој фирми потребан такав кадар.

"Тамо је то фокусирано на потребе тржишта рада и из тог разлога ученици практично и добијају посао након завршене обуке", рекао је Стојановић.

Директорка Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић је, такође гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да привредници увођењем више праксе у образовање добијају радну снагу са добрим квалификацијама, знањем и вештинама које ће им омогућити да се одмах и лако укључе у процес рада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару