Михајловић: Закон о становању до краја године

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић најавила је да ће до краја 2015. године бити усвојен Закон о становању који ће предвидети забрану присилног исељавања Рома.

Зорана Михајловић, која координира рад државних органа и невладиног сектора у вези са унапређењем положаја Рома је након састанка са заменицом директора организације Амнести интернешнел за Европу Гаури ван Гулик рекла да ће тај закон бити у јавној расправи од половине новембра, да би крајем новембра требало да буде усвојен на Влади и у парламенту до краја децембра, преноси Танјуг.

Михајловићева је истакла да Роми неће моћи више да буду присилно исељавани, односно да ће морати да се испоштује одговоарајућа процедура, обаве разговори и укаже правна помоћ обезбеди им се други сместај и све друго што је потребно.

"Упоредо са законом припремамо и подзаконска акта да би могала одмах да почне примена закона", рекла је Михајловићева.

Министарка је рекла да је са представницима Амнести интернешнела разговарала о положају ромске популације у Србији и подсетила да влада споводи пројекат који се бави унапређењем положаја Рома у оквиру којег су пописана сва ромска насеља којих у нашој земљи има више од 160.

Михајловићева је поручила да Роми морају да живе у адекватним условима, јер су они грађани ове земље и да држава мора да им обезбеди исте услове образовања, социјалну и здравствену заштиту, као и свим осталим грађанима.

Она је додала да је важно да када се закон донесе, он буде и примењен. На састанку је представила и саветника за инклузију Рома Зорана Таировића.

Гаури ван Гулик је захвалила Зорани Михајаловић на проактивном приступу у побољшању живота ромске популације у Србији додајући да та организација очекује да у Србији буде донет Закон о становању који ће унапредити положај Рома.

Она је истакла да тај закона треба да буде усаглашен са међународним стандардима, као и свиме што је урађено у претходних шест година, односно да се више никад не дозволи присилно исељавање Рома.

Гулик је рекла да Ромима увек мора да се обезбеди одговарајући смештај ако морају да мењају локацију. 

"Новинари могу на свако градилиште ако је безбедно" 

Министарка Михајловић изјавила је да представници медија могу да дођу на било које градилиште, али да претходно мора да се испоштује процедура да би били безбедни. 

Нагласила је и да би волела да Комунална полиција објави извештај о инциденту са новинарима на Савском шеталишту, уочи полагања камена темељца за "Београд на води".

"Градоначелник Синиша Мали се извинио новинарима и то поздрављам и то је веома важно, о било ком новинару да је реч, а који се нађе у ситуацији као што се догодило поново јуче", рекла је Михајловићева одговарајући на питање новинара у Влади Србије.

Упитана зашто је, о случају на Савском шеталишту, рекла да новинари не смеју без одговарајуће опреме да се појаве на градилишту, иако постоје снимци да је новинарска екипа била уочи полагања камена темељца, када градилиште није било ограђено, нити је постојала табла да је реч о градилишту, Михајловићева је одговорила да је она разговарала са Малим, који ју је инфомисао о томе и да је на основу тога дала коментар.

"Разговарала сам са градоначелником који ме је информисао да је спроведена истрага у Комуналној полицији о целом догађају. Свако градилиште се припрема унапред, а не чека се исти дан када се полаже камен темељац", објаснила је Михајловићева.

Она је такође додала да нема ништа против тога да републичка инспекција увек оде на терен и провери да ли је на неком градилишту све урађено у складу са законом и стандардима.

Министарка Михајловић је додала да би свакако, Комунална полиција требало да објави извештај о том догађају и "тако га подели са свима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару