Читај ми!

Гужва на Беркасову се не смањује

На граничном прелазу Беркасово избеглице без већих проблема улазе у Хрватску, а истовремено је, током дана, у Прешеву регистровано још око 4.000 избеглица. УНХЦР упозорава да је међу онима који на хладноћи и у блату чекају на прелазак границе све више породица са малом децом. Од почетка мигрантске кризе у Србији су откривена 124 детета без родитељског старања.

Граница на Беркасову је отворена и у одређеним временским интервалима мигранти се пропуштају. Током дана у прихватном центру у Прешеву регистровано је више од 4.000 особа, а очекује се да до краја дана дође још до 3.000 избеглица.

Иза металне ограде на територији Хрватске је неколико полицајаца из те државе, који уз помоћ активиста међународних организација и Црвеног крста повремено пропуштају избеглице и потом их аутобусима одвозе до прихватног центра у Опатовцу.

Временске прилике не иду наруку ни избеглицама ни онима који покушавају да им помогну – изузетно је хладно за ово доба године, дува ветар и спустила се магла, а простор испред границе претворен је у блатиште.

Комуналне екипе из Шида чисте терен, а ту су и ватрогасци и лекари. После чишћења, предвиђена је и дезинфекција терена.

Представник Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице Никлас Стеруп Агеруп наводи да је међу хиљадама мигранта, који су преко блатњавог пролаза прешли границу између Србије и Хрватске, уочен велики број породица с малом децом.

Агеруп је рекао да је око 1.000 људи преко ноћи прешло ту граничну област.

Према његовим речима, око 60 одсто људи који су то урадили били су са породицама, а од тога су "можда 45 одсто њих била деца млађа од пет година".

Агеруп је рекао да је то "тенденција коју виђамо у последњих неколико седмица".

Хрватска полиција је саопштила да је њихову границу од поноћи прешло око 1.300 миграната.

Међу мигрантима 124 детета без родитељског старања

Од почетка мигрантске кризе у Србији су откривена 124 детета без родитељског старања, каже министар за рад Александар Вулин, истичући да се на тај проблем мора обратити посебна пажња.

"До јуче је око 260.000 људи прешло преко српске територије, а колико деце, то је посебно питање. До сада смо пронашли 124 детета без родитељског старања и на нама је да се бринемо о њима", рекао је Вулин на скупу о заштити деце у ванредним ситуацијама.

Министар је стручњацима из области социјалне заштите, који учествују на дводневном тренингу "Заштита деце у ванредним ситуацијама", рекао да је веома тешко радити тај посао, јер није лако одредити које дете је заиста без родитељског старања, ко су родитељи, с ким путује и слично.

Вулин се запитао како да се докаже да је било ко од деце кад се појави у пратњи неког одраслог који по правилу нема документа, као што ни дете нема документа, део породице, као што се тврди.

"Тешко је то што радите. Морате да показујете посебну врсту сензибилитета за проблем са којим се суочавате, а с друге стране, дужни смо да увек донесемо одлуку која је у најбољем интересу детета", рекао је Вулин.

Бројна су питања на које је тешко дати одговор. "Попут тога да ли је у најбољем интересу детета да га одузмемо и да остане у Србији или да настави да путује, уједини се са својом породицом која га можда негде чека. Како ми да знамо да га породица заиста тамо чека, да је тамо куда иде сигуран пут, како да знамо одакле је дошао?", рекао је Вулин.

Оцењујући да је мигрантска криза проблем на које нема много одговора, а да питања има безброј, Вулин је рекао да је едукација важна како би они који се баве тим проблемом научили нешто ново, разменили искуства, али и видели да ли нешто може да се промени.

"Од вас очекујем да дате савет и за промену процедуре, уколико мислите да је потребно, како да будемо ефикаснији, али и смернице за друге државне органе како би требало да се понашају и где би требало да се више повежемо", закључио је Вулин.

Обуци присуствују радници градског Центра за социјални рад у Београду, запослени у центрима за социјални рад у Кањижи, Прешеву и Шиду, представници Министарства за рад, Завода за васпитање деце и омладине, Центра за заштиту жртава трговине људима и невладиних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару