Читај ми!

Хиљаде избеглица прешло у Хрватску код Беркасова

Око 19.30 хрватска полиција отворила рампу после четири сата затишја. У јутарњим часовима је, за свега неколико минута, више од 3.500 избеглица који су чекале на граничном прелазу Беркасово-Бапска ушло на територију Хрватске, јавља извештач РТС-а. Чим из Прешева стигну на границу, мигранти добијају храну и воду, али и ћебад, како би се заштитили од зиме.

После четири сата, полиција је отворила рампу и пустила прву групу избеглица да прође границу. Пуштају их у групама од 50-200 људи, у зависности од тога колико људи могу да превезу даље.

Мигранти мирно пролазе, а полиција их не спречава у томе. Обезбеђен им је и преводилац, како би могли да разумеју шта им се сугерише – како и куда даље, јавља извештач РТС-а.

У Хрватску је од поноћи до 21 час с подручја Србије ушло више од 6.100 избеглица и миграната, а тренутно их је у прихватном центру у Опатовцу 3.500, саопштио је вечерас хрватски МУП.

За свега неколико минута, јутрос је више од 3.500 избеглица који су чекале на граничном прелазу Беркасово-Бапска ушло на територију Хрватске. Најпре су почели да обилазе кордон полиције, да "притискају" постављену ограду и да улазе на територију Хрватске.

Полицајци су се потом померили и за неколико минута пропустили више од 3.000 људи, a тежиште кризе је пребачено на Словенију где је дошло до ескалације тензија.

Полиција је спорадично и у мањим групама допуштала улазак на територију Хрватске.

Министар Александар Вулин обишао је тај прелаз и, после разговора са представницима Црвеног крста, локалних власти и међународних организација, нагласио да ће Србија и убудуће помоћи колико може и до последњег центиметра своје територије свима који су ту или који буду дошли.

Вулин је нагласио и да ће то бити урађено како бисмо животне услове миграната унапредили колико је то у нашој моћи и тиме помогли и њиховој деци.

"До последњег центиметра наше државне територије обезбедићемо и храну и лекове, ћебад, воду и све што може и мора да се учини за њих и њихову децу", рекао је Вулин.

Од прелаза Беркасово са српске стране до Хрватске направљен је импровизовани шатроски тунел који је попуњен у поподневним часовима стотинама људи који чекају да их Хрватска пусти на своју територију.

Ту су и представници УНХЦР-а, Црвеног крста и разних међународних организација које деле помоћ, али и ћебад, како би се свима помогло. На том прелазу ангажоване су и локалне комуналне екипе које покушавају да комплетно подручје очисте од велике количине смећа.

Избеглице су ноћ провеле у шаторском тунелу који су поставили представници УНХЦР-а, али су спавали и свуда унаоколо – на бетону, у пољу, на трави.

Заштићени су од хладноће само оним што су добили од хуманитарних организација: фолијама и ћебадима. То, међутим, није довољно па се пале и ватре да би се људи колико-толико угрејали.

Екипа РТС-а је јутрос, на путу ка Беркасову срела седам-осам аутобуса. Долазе без правила, али током целог дана, од 50 до 80 људи је у аутобусу.

Међу њима је много жена са малом децом, која су у летњој гардероби, као и породице са бебама умотаним у ћебад. Највише избеглица дошло је из Сирије, али их има из Ирака и Авганистана. 

Сви који дођу добију помоћ за коју су захвални, али желе да што пре напусте Србију, наводи извештач РТС-а.

Представница УНХЦР-а у Србији Мирјана Миленковски рекла је Танјугу да на Беркасову тренутно има пет павиљона и да је у плану да се постави још неколико, како би што више људи могло да се ту склони и угреје.

Каже да су тренутно најпотребније кабанице и обућа и одећа, с обзиром на то да су веома оскудно обучени, а неки су чак тренутно и боси, јер су остали без обуће у којој су дошли.

Хрватска влада би сутра требало да донесе одлуку о тражењу међународне помоћи за организацију прихвата миграната којих је у Хрватску до данас ушло 212.000, преносе хрватски медији.

С друге стране, код Прешева сваког дана из Македоније у Србију уђе око 5.000 миграната, а Црвени крст подели 3.500 оброка, рекао је Танјугу секретар Црвеног крста Ахмет Халими.

Иако кроз Прешево дневно прође толико миграната, они на улазак и регистрацију у Прихватни центар чекају два до три сата. Кажу да им кишно време није толики проблем колико неизвесност како ће даље, пошто су чули да у Хрватској и Словенији има проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару