Читај ми!

Шта све можеш кад си азилант на Малти?

Добротворна институција "СОС Малта" и Малтешко-српска заједница придружиле су се бројним хуманитарним организацијама које у Прихватном центру у Прешеву деле помоћ мигрантима. Малта се четири године суочава са приливом миграната из Африке.

У односу на број становника Малта је имала више од свих држава чланица Европске уније захтева за азил. Била је прва станица за све оне који са севера Африке морем беже у Европу. Затраже азил, добију документа и остају на Малти најмање две године.

"Нема проблема и зато нема великих сабирних центара попут овог у Прешеву. Склопљен је уговор са Италијом, која је највише укључена у акције спасавања на мору", наводи Маја Браун Благојевић из Малтешко-српске заједнице.

Маја Веле из Малтешко-српске заједнице наводи да је раније било задржавања у сабирним центрима на Малти, али да је то сада укинуто.

Азиланти на Малти добијају телефон, социјалну помоћ, здравствену заштиту и право да се запосле.

Маја Веле указује како је процедура једноставна, јер мигранти добију папире и имају право на рад, док је за Србе на Малти проблем јер прво мора да се види да ли постоји потреба за њиховом струком.

"Постоје разне опције, неки остају, неки одлазе даље. Постоје интернационални програми за мигранте, где се организује њихов одлазак за Америку, пружа се помоћ да емигрирају у друге земље", напомиње Браун Благојевић.

Малта има на располагању помоћ Европске уније, Европског савета, међународних организација за миграције.

Тренутно је на Малти око 6.000 миграната, а толико се за 24 сата региструје у Прихватном центру у Прешеву.

"СОС Малта" је институција која помаже мигрантима у више земаља.

Осим што нуде своје искуство покренули су и акцију прикупљања помоћи мигрантима који пролазе Србијом. Укључиле су се малтешка влада, политичке организације, црква, грађани.

Донирали су 6.000 евра и у Србији, од домаћих привредника купили гардеробу, пре свега дечју, коју су предали Црвеном крсту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару