Читај ми!

Избеглице пробиле кордон полиције и ушле у Хрватску

Између 4.000 и 5.000 избеглица ушло у Хрватску тако што су пробили кордон полиције и поломили жице и ограде, каже српски министар полиције. Више стотина миграната налази се на Беркасову. На Бапској нема аутобуса којима би мигранти били превезени даље, јавља извештач РТС-а. Хрватска наизменично отвара, а потом затвара границу.

22.30 - Хрватска поново отворила границу и пропушта избеглице.

19.40 - Више од 1.500 избеглица пристигло на Беркасово у последњих неколико сати. Допремају се и монтирају шатори као склониште за избеглице.

19.00 - Избеглице непрестано пристижу на хрватске граничне прелазе. Полиција контолише ситуацију.

16.55 - Хрватска гранична полиција чека да дође најмање још два аутобуса са избеглицама како би отворили ограду и пропустили део избеглица, јавља Танјуг

15.20 - Више од 4.000 избеглица са Блиског истока пробило кордон полиције и ушло у Хрватску, каже министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, преноси Бета.

Више стотина миграната налази се на Беркасову и они сваког сата пристижу аутобусима из Прешева. Мање их је него током преподнева када је полиција под притиском пропустила већи број избеглица. Хрватска полиција је потом опет затворила прелаз.

Хрватски полицајци, припадници интервентних јединица, налазе се уз саму граничну црту, а од избеглица и миграната дели их ограда кроз коју се најпре пропуштају рањиве групе, попут инвалида, старијих особа и жена и деце, а тек потом и мушкарци, преноси хрватски портал Индекс

Прихватни центар у Опатовцу је испражњен, тако да може да прими избеглице које желе да пређу из Србије у Хрватску.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је више од 4.000 избеглица са Блиског истока пробило кордон полиције и ушло у Хрватску.

"Између 4.000 и 5.000 избеглица ушло је у Хрватску тако што су пробили кордон полиције, поломили жице и ограде, али овај проблем се не решава жицама и оградама", рекао је Стефановић у Митровом пољу, на планини Гоч.

Хрватска граница је током ноћи била затворена, а од јутрос су избеглице пропуштане споро и у мањим групама.

Већина избеглица које су чекале да уђу у Хрватску ноћ је провела на отвореном. Покушавали су да се загреју фолијама и ћебадима које су добили по уласку у Србију, а неки од њих палили су ватру од дрва која су пронашли у шидском атару.

Звук који се најчешће чуо јесте дечји плач, наводи извештач РТС-а.

Представници УНХЦР-а и Црвеног крста кажу да је "ноћ протекла у мукама", али мирно.

Реч је, иначе, о бившем граничном прелазу који није у функцији, а сада се користи за прелаз избеглица у Хрватску, односно у прихватни центар Опатовац.

Министарство спољних послова Србије је, иначе, упутило протестну ноту амбасадору Републике Хрватске у Београду Гордану Маркотићу због инцидента који се у понедељак догодио у зони граничног прелаза Беркасово–Бапска, када су нападнути новинари.

Према подацима хрватског МУП-а, од поноћи до девет часова ујутру из Србије је ушло 2.558 избеглица, што је више него протеклог дана у истом периоду када их је ушло свега 196.

Најновији подаци МУП-а показују да је од почетка избегличке кризе пре око месец дана на подручје Хрватске ушло више од 204.000 људи.

Вулин обишао мигранте код Беркасова

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је ноћас прихватни центар у Принциповцу и гранични прелаз Беркасово, преноси Танјуг.

Вулин је навео да треба да се уради све да би се побољшали услови за људе који се ту налазе.

Како је рекао, комуналне службе су очистиле простор до прелаза, поставиће се и шатори, а храна, лекови, медицинска помоћ и надаље ће се пружати свима којима је потребна.

"У нашем кампу у Прешеву налази се око 300 људи и очекујемо да ће се тај број повећати на неких 5.000 људи. На Беркасову тренутно прелаз чека око 700 људи и наше екипе су ту да им пруже сваку помоћ", додао је Вулин.

Министар је истакао да је став државе Србије да никога неће силом задржавати на овом простору и да неће од себе правити концентрациони логор.

"Којим путем ће се ови људи кретати, то ћемо морати да препустимо њима. Затварање хрватске границе вероватно ће их више гурнути у руке кријумчара, који ће проналазити алтернативне путеве него што ће их зауставити", рекао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару