Читај ми!

Дедињско грејање за "џ"

После информације у медијима да у луксузном насељу "Мачков камен" на Дедињу има вила које су се протеклих осам година грејале на рачун Војске, РТС је истраживао колико се објеката греје из топлана на туђ рачун, и краде струју. Годишње се у Србији украде најмање 60 милиона евра струје! Прошле године је, само у престоници, откривено 6.000 нелегалних прикључака за струју у ресторанима, пекарама, вилама...

Топао радијатор већина грађана плаћа целе године и одриче се много чега да редовно измири рачуне. Проверу нелегалних прикључака на даљински систем, "Београдске електране" почеле су управо од елитног насеља Дедиње.

"Свако ко је прикључен треба да очекује да ћемо стићи до њега. Постоје разне методе од ултразвучних, преко колоратора шума, термовизијског снимања до директног уласка у подстаницу односно објекта. Најгора је ситуација да је неко прикључен на нас а да нама не плаћа, а то ћемо врло лако утврдити", каже генерални директор "Београдских електрана" Горан Алексић.

У Удружењу топлана најављују да ће у строжу контролу прикључака кренути и остале топлане.

Како РТС сазнаје, велики број нелегалних прикључака има у срединама где зграде грејање  добијају из индустријских постројења. А доста случајева је откривено у становима где, кажу, неки грађани без дозволе, на грејне системе прикључују и бојлере па тако беслатно користе топлу воду.

ЕПС у целој земљи већ има специјализоване тимове који веома брзо откривају све више нелегалних прикључака. Само прошле године вредност украдене струје у Београду била је милијарду динара. Највише нелегалних прикључака откривено је у елитним деловима престонице, против власника су покренути судски поступци.

Оператор дистрибутивног сисема Санда Алагић каже да је само у току протекле године на територији Београда у неовлашћеном коришћењу електричне енергије ухваћено више од 6.000 купаца или корисника дистрибутивних услуга.

"Готово да смо преко сто различитих начина неовлашћеног коришћења открили. Углавном се ради о онима који могу да плате јер чим поседују луксузне виле и куће, чим поседују велике пекаре и ресторане који добро раде, значи да могу да плате и електричну енергију и своје обавезе према држави", каже Алагићева.

И ЕПС и топлане позивају грађане да пријаве ако било шта посумњају. Дистрибуције на локалу за те намене имају и специјалне телефоне, а позив је бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару