Читај ми!

Деца мигранти на мети трговаца људима

Уз трговину оружјем и дрогом, трговина људима је најуноснији илегални посао. У јеку мигрантске кризе, деца која путују без пратње одраслих, на мети су различитих криминогених група. Због масовне миграције и лажног представљања, тешко је идентификовати малишане којима је потребна помоћ.

Од почетка године до јуна, кроз Центар за смештај малолетних странаца без пратње одраслих у Нишу и у Београду, збринут је 71 малолетник. Њих 27 самовољно је напустило Завод, не сачекавши да се реши њихов стаус.

Број оних који неопажено пређу пут од Прешева до Хоргоша, како се процењује, много је већи. Тој деци је потребан посебан приступ и помоћ.

Јелена Хрњак из НВО "Атина" каже да су недавно имали случај две авганистанске девојчице које су биле сексуално искоришћене, а било је и других случајева где су видели јасне физичке озледе на телима деце.

"Сума сумарум јесте да идентификације деце која су у већем ризику од трговине људима међу избегличком популацијом тренутно нема и да систем и оно што систем тренутно може да пружи није адекватно за ту децу"", упозорава Хрњакова.

Тешко их је идентификовати јер немају лична документа и често се лажно представљају.

"Имамо случај врло карактеристичних земаља где долази до трговине децом или њихове злоупотребе, као што је Авганистан. Знамо шта се ради у Авганистану када су у питњу дечаци, тако да се трудимо, препознајући држављанство да на основу одређених обележја или пртљага који са собом деца носе евентуално препознамо жртву трговине људима", објашњава Емилија Јоксић из Министарство унутрашњих послова.

Тој деци се у Србији одређује привремени старатељ и смештају се у Центар за смештај малолетних странаца без пратње одраслих у Нишу или у Београду, или у неки од азилних центара.

"Пошто те наше институције нису логори, немају катанце, немају решетке, имају један нормалан резим отворених установа, таква деца старијег календарског узраста самовољно напуштају и упућују се ка оним дестинацијама ка којима су и намерили", напомиње Драган Вулевић из Министарства за рад, борачка и социјалне питања.

Јелена Хрњак, међутим, указује да је неопходно пратити случајеве где постоје индиције за трговину људима.

"У тим случајевима морамо обавестити све надлежне службе у другим земљама кроз које се избеглице крећу и такође у земљама дестинације како би им они помогли на што бољи начин", истиче Хрњакова.

Од почетка године поднето је 14 кривицних пријава због трговине људима. Од тридесет једне жртве трговине, било је троје деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару