Читај ми!

Пензионисање лекарки - воља закона или дискриминација?

Информација о пензионисању 3.500 лекарки након 12. октобра и ступања на снагу Закона о начину утврђивању максималног броја запослених у јавном сектору поделила је јавност, и док је за једне таква одлука дискриминаторска и противуставна, а кажу и да би могла да угрози здравствени систем, у Министарству здравља наводе да су написи о принудном пензионисању лекарки нетачни.

У међувремену, Синдикат здравства апелује да се сачека с применом спорне одредбе, Министарство здравља чека коначни договор о рационализацији у јавној управи, Омбудсман и Повереница за заштиту равноправности траже мишљење Уставног суда, а лекарке које би закон могао да "отера" у пензију су огорчене, преноси Танјуг.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању, наиме, прописује да жена са навршених 60 година и шест месеци и уз то 15 година радног стажа, стиче право на старосну пензију, а да ли ће у пензију отићи зависи од њене одлуке, с обзиром на то да јој радни однос неће престати по сили закона.

Према појединим тумачењима, међутим, Закон о начину утврђивању максималног броја запослених у јавном сектору укида то право запослених жена.

Проблем српског здравства је специфичан и двострук - док је број немедицинског особља далеко већи од европског стандарда, на другој страни нема довољно лекара специјалиста, па постоји оправдана бојазан да одређени број специјалиста, након принудног пенизонисања, не би имао ко да замени.

То би могло да угрози одрживост здравственог система, а највећу штету имали би пацијенти.

Из страха од таквог сценарија, Синдикат лекара и фармацеута Србије апеловало је на ресорно министарство да сачека са применом спорне одредбе, док се не направе правилници о систематизацији, који би у поређењу са списковима запослених у здравстевним установама дали одговор на питање - има ли вишка у српском здравству.

Председник тог Синидиката Раде Панић истиче да вишка међу лекарима и медицинским особљем нема и пензионисање 3.500 лекара, од 22.000 колико их је, како тврди, запослено у здравству, десетковало би систем.

Лекарке које испуњавају услове су оправдано забринуте за своју судбину, а најдаље је у томе отишла специјалиста физикалне медицине и рехабилитације из Горњег Милановца Мирјана Станојчић, која је најавила да ће променити пол, како не би била пензионисана.

Она је Танјугу рекла да је добила налог од директора болнице да јој од данас тече годишњи одмор, а у решењу стоји да све лекарке које испуњавају услове за пензију од јуче треба да искористе годишњи одмор за текућу годину.

Од ње се очекује, како тврди, да након тога оде у пензију.

Такву одлуку Станојчићева је оценила као дискрииминацију жена, које се стављају у неравноправан положај у односу на колеге, те тврди да се у случају те одлуке не гледа квалитет, већ године и пол.

"Због тога сам одлучила да променим пол", рекла је, указујући да ће, уколико она оде у пензију у том граду остати само једна колегиница, која следеће године испуњава услове да јој се исто догоди, па ће Горњи Милановац остати без специјалисте физикалне медицине и рехабилитације.

Одговор на ова питања требало би да да Министарство здравља, у којем је Танјугу речено да се неће оглашавати до коначне одлуке о рационализацији у јавној управи, али су они, подсећају, раније у саопштењу демантовали медијске написе да ће 3.500 лекарки спрецијалиста отићи у пензију 12. октобра.

Како објашњавају, то је број оних које ће тада испунити законски услов за старосну пензију, што, тврде, не значи да ће све и бити пензионисане, и то пре свега како се не би угрозило функционисање здравственог система.

Додају такође да ће лекарима који испуњавају услов за одлазак у старосну пензију, уколико постоји потреба за њиховим радним местом и даљим ангажовањем, бити споразумно дозвољен наставак рада, док ће сви они за чијим радом не постоји потреба, бити пензионисани.

Рационализација ће се, истичу надлежни, пре свега односити на немедицинско особље, које је у нашој земљи у далеко већем проценту него што су то стандарди Европе, али надлежни немају и одговор на питање на који начин ће се уредити да у пензију оде пре свега немедицински кадар, а не специјалсти - да ли ће се то догодити на оснву одлуке директора установе, правилником или уредбама, што су све питања која би вероватно требало да буду предмет тумачења или неких нових одлука.

Такође, нејасно је и да ли ће и како директори болница и домова здравља одлучивати која ће жена лекар, у ситуацији у којој их има више које испуњавању услове, отићи у пензију.

Одговор на питање да ли је пензионисање припадница лепшег пола дискриминација даће Уставни суд, којем су Повереница за заштиту равноправности и Заштиник грађана поднели захтев за оцену уставности спорне одредбе.

За Повереницу Бранкицу Јанковић намера докторке из Горњег Милановца је најдрастичнији начин да се искаже колико је одлука о пензионисању лекарки са 60,5 година дискриминаторска.

"Искрено се надам да неће бити потребе да тако нешто и уради и да то неће урадити", рекла ја Јанковићева алудирајући на намеру докторке Станојчић да промени пол како би задржала посао.

Јанковићева је подсетила да је, осим захтева за оцену уставности, предложила да, до одлуке Уставног суда буде обустављено извршење појединачних аката који би били донети на основу спорне одредбе.

"Сматрамо да је одредба дискриминаторна и у супротности са Уставом и да се њоме укида право жене да бира да ли ће са навршених 60,5 година отићи у пензију или ће наставити да ради до 65 године. На овај начин крше се права жена из области радних односа и социјалне заштите и разумем због чега је велики број грађанки тако бурно реаговао", рекла је Јанковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи