ТС: Тужилаштво одбија да поступи у "случају Јовановић"

"Транспарентност Србија" саопштила је да ће по свој прилици наступити законска застарелост у случају сумње на корупцију на коју је указао грађевински инспектор Зорана Јовановића, у коме чак ни наводи из судске пресуде нису били довољан основ Тужилаштву за покретање кривичног поступка.

"Транспарентност Србија" наводи да је Тужилаштво готово десет година одбијало да поступи по кривичним пријавама Јовановића који је изнео сумњу на злоупотребу овлашћења и ненаменско трошење најмање два милиона динара средстава града Новог Сада, преноси Танјуг.

Јовановић је, подсећа се у саопштењу, 2005. године отпуштен са посла зато што је одбио да потпише закључке о трошковима којима би оправдао већ неосновано извршену исплату из буџета Града, а радни спор који је покренуо пред судом и даље траје.

"Остаје да се надамо да ће овај случај макар послужити за пример и да ни један будући "узбуњивач'' неће бити на сличан начин обесхрабрен у свом грађанском и демократском активизму", пише у саопштењу.

Инспектор Јовановић је, наводи ТС, водио три случаја уклањања бесправно подигнутих објеката и иако је принудно рушење заиста изведено само у једном случају, трошкови су исплаћени за сва три, и то увећани преко стварне вредности.

У једној од пресуда, како пише у саопштењу, новосадски Апелациони суд је новембра 2013. године потврдио да није било "принудног извршења" у два предмета док у трећем трошкови нису исправно обрачунати и то је, додаје се, практично била оптужба против Јовановићевих бивших шефова да су извршили исплату средстава за нешто чега није било, те да су тиме оштетили буџет Града Новог Сада.

"Међутим, ни овакво утврђено чињенично стање у једном судском предмету није било довољно за Основно јавно тужилаштво у Новом Саду да поново размотри раније одбачене кривичне пријаве које је господин Зоран Јовановић поднео још 2006", наводи Транспарентност.

"Транспарентност Србија" је, наводи, почетком 2015. позвала Више тужилаштво у Новом Саду да реагује и оно је ту организацију у априлу известило да је наводе притужбе оценило основаним и да је наложило да се утврди да ли постоји основ за кривично гоњење.

"Два месеца касније, Јовановић је добио од Основног тужилаштва допис да су након извршених провера утврдили да нема основа за покретање поступка", пише у саопштењу.

Како се наводи, "Транспарентност Србија" је сада затражила од Основног тужилаштва образложено решење о одбацивању кривичне пријаве, како би се видело на основу чега су закључили да нема кривичне одговорности, а од Републичког јавног тужилаштва, Одељења за борбу против корупције, тражила је информације о проверама у вези са поступањем Основног и Вишег тужилаштва у Новом Саду.

"Ти подаци ће можда помоћи да се утврди која институција је "затајила"' у овом случају, али не и да се озбиљне сумње у злоупотребе испитају, нити да се надокнади евентуално почињена штета", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи