Селаковић: Привредници могу да траже одштету због затварања граница

Србија не може да се жали суду за штету коју је претрпела због недавног затварања хрватске границе, али евентуалне судске спорове могу да покрену правна лица предузећа и привредна друштва која су тим затварањем била оштећена, рекао је министар правде Никола Селаковић.

Затварањем хрватске границе прекршен је Споразум о стабилизацији и придруживању и билатерални споразуми између Савезне Републике Југославије, односно њеног сукцесора и Хрватске, истакао је Никола Селаковић, преноси Танјуг.

"Евентуалне судске спорове могу да покрену правна лица предузећа и привредна друштва која су затварањем граница била оштећена", рекао је Селаковић.

Да би се засновала надлежност било које међународне судске инстанце за спор између држава, потребан је пристанак обе стране у спору, каже Селаковић.

"У овом случају не можемо да рачунамо на то, а чак и када бисмо имали ту ситуацију, на пример Међународни суд правде, не верујем да би своју надлежност засновао", напоменуо је Селаковић.

Истакао је да тим питањем не треба да се бавимо и оптерећујемо, јер је то правно-техничка ствар.

Важно је, како је нагласио, да је Република Србија показала да је најозбиљнија и најодговорнија држава у овом делу Европе и да максималним напорима доприноси регионалној стабилности.

"Без стабилности у региону неће бити ни екомоског напретка а то нам је свима приоритетни циљ", рекао је Селаковић на Правном факултету у Новом Саду, где је отворио прву судницу за симулована суђења, која ће студентима олакшати студирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи