Читај ми!

Дан срца, црна статистика

У Србији дневно 47 особа доживи инфаркт, а 15 га не преживи, упозоравајући су подаци Института за јавно здравље "Батут" поводом Светског дана срца. Манифестације о значају превенције болести срца и инфаркта одржавају се на више локација у Београду, али и већим градовима широм Србије.

Болести срца и крвних судова су светски убица број један. Сваке године од тих болести у свету умре 17,3 милиона људи. Упозоравајући подаци и за Србију – највише оболевамо и умиремо од кардиоваскуларних болести, свака друга особа умрла је због болесног срца и крвних судова.

Др Срђан Распоповић из Клиничког центра Србије каже за РТС да је потребно мало тога урадити како би се та статистика променила.

"Мислим да је мало тога потребно да урадимо, пре свега што се тиче промене стила живота. Савремени човек пуно ради, живи под стресом, али много фактора доприноси оболевању срца и крвних судова", рекао је доктор Распоповић.

Први савет који препоручује је престанак пушења. Следе редовне контроле крвног притиска, шећера у крви и масти.

"Људи мисле да ако је крвни притисак мало повишен да није тако опасан, па га не контролишу. Када би га повремено мерили, видели би да је повишен. Мање сланог и редовна физичка активност би много допринели у контроли притиска", рекао је Распоповић.

Иако се традиционално мисли да је болест срца и крвних судова болест старијих, све чешће се срећу млади људи који јако лоше пролазе, истиче Распоповић и додаје да се померила и старосна граница за жене, које су се некада сматрале заштићенима.

Напомиње да је у заштити здравља најважнија едукација. Код лекара се, каже, не иде само када се не осећа добро, а доста тога грађани могу и сами да ураде.

Упозорава и на симптоме инфаркта, када је важно одмах се обратити лекару, јер је сваки минут значајан. Сваки бол у грудима који траје 15-ак минута, који не пролази на промену положаја и није везан за удах је симптом инфаркта, објашњава Распоповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи