Читај ми!

Случај Шешељ против "Блица", пресуда 18. октобра

Пресуда по тужби лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља против дневног листа "Блиц" због објављивања текста у којем је писало да је он наручио убиство председника Србије Томислава Николића требало би да буде донета 18. октобра, саопштено је у Вишем суду у Београду.

На данашњем рочишту исказ је дао некадашњи директор БИА Саша Вукадиновић који је рекао да је БИА информације о томе добила од Тужилаштва за организовани криминал, а на основу изјаве припадника земунског клана Милоша Симовића, преноси Бета.

"БИА је те информације проверила из оперативних служби и извора али до таквих потврда није дошла", рекао је Вукадиновић и додао да је непријатно изненађен непрофесионалношћу новина јер, како је навео, свако може нешто да изјави али не мора да значи да је то тачно.

Вукадиновић је истакао да грађани не морају да се боје цурења информација из БИА јер је та агенција државни орган из којег најмање информација цури.

Данас је требало да сведочи и министар спољних послова Ивица Дачић али је уместо њега стигао допис који је у његово име послао секретар Министарства Вељко Одаловић у којем се наводи да Дачић не може да присуствује рочишту због раније заказаних обавеза.

Након суђења Шешељ је изјавио да је Блиц познат по томе што објављује бљувотине и измишљотине, а на мети је најчешће СРС и њени функционери.

Додаје да обично не тужи медије иако о њему објављују свакакве неистине, али да је овде морао да реагује зато што је у том тренутку био у затвору у Хагу, а оптужба је била веома тешка.

"Почело да је да се препричава међу хашким робијашима, а када се то проширило променио се став према мени и угрожавало мој статус тамо", рекао је Шешељ и објаснио да су га у Хагу сви посматрали као интелектуалца који стално чита и пише, а после тих информација као криминалца и као Ал Капонеа.

Како је навео, против њега су биле примењиване најстроже мере и непрекидно је био под надзором.

Шешељ је напоменуо да је накнадно од Тужилаштва за организовани криминал у Хашки трибунал стигао документ у којем се наводи да он није ни за шта осумњичен и да се тада све вратило на старо.

Адвокат Блица Душан Стојковић рекао је да је на суђењу доказано да је таква информација постојала и да је Блиц само објавио нешто што је од значаја за јавности и да у томе нема никакве одговорности.

Текст под називом "Шешељ из Хага наручио убиство Николића" објављен је 29. јуна 2010. године.

"Војислав Шешељ, председник СРС, како ексклузивно сазнаје Блиц, наредио је Луки Бојовићу ликвидацију лидера СНС и свог главног политичког противника Томислава Николића, информација је коју су јуче откриле српске службе безбедности", писало је у спорном тексту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи